مواظب افسردگی پاییزی باشید
اغلب مردم با فرا رسیدن پاییز به دلیل کم شدن مدت زمان تابش نور خورشید در برخی روزها، دچار نوعی افسردگی موسوم به اختلال عاطفی فصلی یا به اصطلاح افسردگی فصلی میشوند.
به گزارش پایگاه خبری“شاهین نا“به نقل از جنوب نیوز: روانشناسان می گویند: در عین حال که به دنبال عواملی برای کمک به بهبود افسردگی هستیم نباید از عوامل تشدیدکننده این اختلال نیز غافل شویم.
افسردگی می تواند دلایل و انواع مختلفی داشته باشد که یکی از انواع این اختلال که البته از شایع ترین انواع آن محسوب می شود، افسردگی فصلی نام دارد. شاید شما نیز با تغییر فصول، تغییراتی را در خلقیات خود حس کرده باشید. برای مثال اغلب مردم با فرا رسیدن پاییز به دلیل کم شدن مدت زمان تابش نور خورشید در برخی روزها، دچار نوعی افسردگی موسوم به «اختلال عاطفی فصلی» یا به اصطلاح افسردگی فصلی میشوند. در چنین شرایطی اطلاع از عوامل تشدیدکننده این اختلال و در نتیجه پیشگیری از این عوامل ضروری است.
شش عامل تشدیدکننده افسردگی و راههای مقابله با آن از دید روانشناسان به شرح زیر است:
– استرس: به گفته دکتر «دبورا سرانی» روانشناس بالینی دانشگاه «آدلفی» آمریکا، استرس زیاد موجب ترشح هورمون کورتیزول میشود که این هورمون نیز به نوبه خود عامل بروز حالتهای برانگیختگی، هیجان و زودرنجی است که این خود موجب فشار بر جسم و ذهن ما می شود. به اعتقاد سرانی برای کاهش استرس می توانیم بخشی از فعالیت هایمان را به دیگران محول کنیم یا با تقسیم آنها به چند بخش سبک تر از وضعیت فشار و اضطراب خارج شویم. وی معتقد است که در کنار این راهکارها از به عهده گرفتن فعالیتهای زیاد در خانه، مدرسه و محل کار باید پرهیز کرد.
– خواب نامنظم: ارتباط میان خواب و افسردگی بسیار پیچیده است. افراد افسرده معمولا خواب نامنظمی دارند و افرادی که اختلال خواب به خصوص بی خوابی دارند، بیشتر مستعد افسردگی هستند. خواب کم یا بسیار زیاد، هر دو می تواند افسردگی را تشدید کند. بنابراین خواب کافی و منظم از بدتر شدن علائم افسردگی جلوگیری می کند. در واقع داشتن یک دوره خواب ثابت، کیفیت و کمیت خواب را بهبود می بخشد.
دکتر همچنین سرانی میگوید: روزانه در ساعات مشخصی بخوابید و از خواب بیدار شوید و در صورتی که در طول روز می خوابید، نگذارید خواب شبانه تان را تحت تاثیر قرار دهد.
– تغذیه نامناسب: ارتباط میان تغذیه و حالت های روحی نیز تاحدود قابل توجهی پیچیده است. اما برخی از مطالعات نشان می دهد که میان برخی از غذاها و بروز و تشدید افسردگی ارتباط وجود دارد. برای مثال بر اساس این مطالعات میان استفاده از غذاهای چرب و خطر ابتلا به افسردگی رابطه مستقیم وجود دارد. به طور کلی تغذیه ناسالم می تواند از عوامل مهم در تشدید این اختلال باشد.
– افراد منفی باف و سمی: دکتر سرانی از آدمهای منفی باف به عنوان افراد «سمی» یاد می کند و معتقد است تا جائی که امکان دارد باید از تعامل با این افراد دوری کرد یا حداقل با افرادی در ارتباط بود که نقش منفی افراد مضر را خنثی کنند. روی افراد قدرتمند به لحاظ روحی متمرکز شوید، چرا که در شرایط افسردگی باید تفکرات منفی را تبدیل به مثبت کرد. بنابراین داشتن اطرافیانی که تاثیر مثبت روی شما دارند روند درمانی شما را بهبود می بخشد.
– رسانه ها: اخبار و گزارش های ناراحتکننده و آزار دهنده، افسردگی را تشدید می کنند. بنابراین مطالبی را برای مطالعه انتخاب کنید که با آنها احساس آرامش می کنید.
– عکسالعمل به سالگردها و مناسبت ها: برخی افراد زمانی که به تاریخ سالگردها، مناسبت ها و قرارهای خاص نزدیک می شوند به طور ناخودآگاهی دچار علائم افسردگی می شوند. اتفاقاتی از این دست از شکست عشقی تا یک قرار ملاقات استرس زا با پزشک را دربر می گیرند. راه حل این مساله استفاده از تقویم و آمادگی قبلی برای چنین روزهایی است.