چه کسانی باید آزمایش تیروئید بدهند
اگر بیماری زودتر تشخیص داده شود و درمان زودتر شروع شود از عودهای مکرر جلوگیری میشود.
به گزارش پایگاه خبری شاهین نا؛ بیماریهای تیروئید مثل دیابت نیست. درمورد بیماری دیابت توصیه میشود تمام افراد بالای 54سال هر یک تا 3 سال قندشان را چک کنند.
در مورد تیروئید بیشترین جایی که غربالگری ارزش دارد در نوزادان است چون از بین یک در 800 تا یک در 4 هزار نوزادی که به دنیا میآیند دچار کمکاری مادرزادی تیروئید میشوند. کمکاری مادرزادی تیروئید اگر تشخیص داده نشود، میتواند روی رشد ذهنی و عقلانی کودک در سال اول اثر بگذارد و ممکن است تا آخر عمر دچار کمبود IQ و عقبافتادگی ذهنی شود.
در حال حاضر با همت وزارت بهداشت و اساتید، چندین سال است که از پاشنه پای تمام نوزادان بین روز سوم تا پنجم تولد یک قطره خون گرفته و کمکاری تیروئید غربال میشود. علاوه بر این در گروههای خاص مثل خانمهای باردار، خانمهایی که نازایی و اختلال عادت ماهانه دارند، تمام افرادی که چاق میشوند و وزنشان با رژیمهای غذایی و ورزش پایین نمیآید و تمام افرادی که دچار افسردگی میشوند، آزمایش تیروئید بهصورت غربالگری انجام میشود.
در درمان اولیه تیروئیدیت تحت حاد برای بیمار معمولا آسپیرین یا کورتون تجویز میشود. رعایت دقیق طول مدت درمان در این بیماری بسیار مهم است. اگر فرد فقط برای مدت کوتاهی دارو بخورد بیماری با شدت بیشتری عود خواهد کرد. بنابراین به بیمار داروی کورتون با دوز نسبتا بالا یعنی 2/0تا 4/0 میلی گرمی یا آسپیرین با دوز بالا داده میشود و بعد از 3 تا 6 هفته وضعیتش دوباره چک میشود.
این بیماران اکثرا یک فاز هیپوتیروئید دارند یعنی بعد از یک مرحله پرکاری یک تا 3 ماهه وارد یک مرحله 6 تا 21ماهه کمکاری تیروئید میشوند. در این مرحله درد و تورم تیروئید از بین میرود، بیمار کمی چاق شده، دور چشم هایش ورم میکند و پوستش خشک میشود. بنابراین برای او داروی لووتیروکسین تجویز میشود.
نکته مهم این است که اگر بیماری زودتر تشخیص داده شود و درمان زودتر شروع شود از عودهای مکرر جلوگیری میشود.