۰۸:۰۸ - سه شنبه ۰۱ اردیبهشت ۱۳۹۴

چرا یارانه پردرآمدها حذف نمی‌شود؟

دولت از حذف پردرآمدهای یارانه بگیر می‌ترسد. کار‌شناسان اقتصادی اعتقاد دارند که دلیل تعلل در انجام قانون حذف دهک‌های پردرآمد ناشی از نگرانی پیرامون ایجاد نارضایتی در جامعه است.

به گزارش پایگاه خبری”شاهین نا” حذف پردرآمد‌ها از گروه دریافت کنندگان یارانه ضرورت قابل توجهی در اقتصاد کشور است که اجرای آن بر عهده دولت است. یکی از مصدایق این ضرورت اظهارات وزیر نفت است که در تازه‌ترین نشست خبری خود از فشار وارده بر این وزارت خانه با پرداخت ماهانه سه هزار و پانصد میلیارد تومان برای تامین منابع پرداخت یارانه نقدی صحبت کرد. کسری منابع یارانه نقدی بالغ بر ۱۶ هزار میلیارد تومان در بودجه سال ۹۴ را نیز یکی دیگر از این مصادیق است.
از همین رو است که دولت به شدت به حذف گروهی از افراد یارانه بگیر نیازمند است اما با وجود این نیاز و ضرورت اقتصادی اقدام عملی در این خصوص صورت نمی‌گیرد.

برخی می‌گویند که دولت نسبت به واکنش‌های مردمی بعد از حذف این ۴۵ هزار و پانصد تومان نگرانی‌هایی دارد و همین مسئله موجب سردرگمی تیم اقتصادی دولت شده است.

در این میان اخبار ضد و نقیضی نیز شنیده می‌شود. بعد از حضور علی طیب نیا وزیر اقتصاد در فراکسیون رهروان ولایت، ابراهیم نکو عضو کمیسیون اقتصادی گفته بود که آقای وزیر در این جلسه از حذف ۵ گروه دریافت کننده یارانه خبر داده است.

در همین حال سرپرست دفتر مطالعات رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز با تأیید حذف یارانه برخی سرپرستان پردرآمد از ابتدای سال ۹۴، درباره نحوه تعیین افراد گفت که فرمول با مشورت دستگاه‌ها نهایی شده و برای حذف تدریجی افراد به دولت ارسال خواهد شد.

با این حال سخنان ابراهیم نکو و ادعای سرپرست دفتر مطالعات رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، درباره حذف گروهی از یارانه بگیران، از سوی سخنگوی فراکسیون رهروان ولایت، رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، سخنگوی دولت و مرکز آمار تکذیب شد.

صفر نعیمی رز سخنگوی فراکسیون رهروان ولایت اعلام حذف ۵ گروه یارانه بگیر از سوی وزیر اقتصاد را تکذیب کرد و گفت: آقای طیب نیا در جلسه فراکسیون رهروان هیچ مطلبی در خصوص یارانه‌های نقدی بیان نکرد.

وی افزود: موضوعات مطرح شده در این جلسه حول محور تورم، رشد اقتصادی، معوقات بانکی و برنامه‌های اقتصادی دولت بود.

تاجگردون: حذف یارانه بگیران کار ساده ای نیست که دولت یکباره انجام دهد
غلامرضا تاجگردون رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نیز در رابطه با خبر حذف ۵ گروه یارانه بگیران گفت: من در ابتدای جلسه فراکسیون رهروان ولایت حاضر نبودم اما در مدتی که بودم آقای طیب نیا چنین چیزی نگفتند و قبل از آن هم بعید می‌دانم که گفته باشند.

وی افزود: حذف ۵ گروه از یارانه بگیران کار ساده‎ای نیست که دولت یکباره انجام دهد و نیاز به اطلاعات کافی دارد در حالی که دولتی‌ها اکنون می‌گویند به قدر کافی در این زمینه اطلاعات ندارند.

تاجگردون در مورد ضرورت حذف گروهی از دریافت کنندگان یارانه نیز گفت: روشن است که دولت با توجه به کسری منابع مالی خود حتما باید گروهی را حذف کند اما انجام این کار به زمان بیشتری نیاز دارد.

رییس کمیسیون برنامه و بودجه در پاسخ به این پرسش که بهترین شیوه برای انجام این کار چیست، گفت: روش‌های مختلفی را در زمان بررسی بودجه طرح و بررسی کردیم، حتی تصویب اولیه هم شد اما دولت مایل است که در این خصوص خودش تصمیم گرفته و با دست باز‌تر عمل کند.

به اعتقاد کار‌شناسان مسایل اقتصادی این خواسته دولت به خاطر نگرانی‌ها و ملاحظه کاری‌هایی است که حذف یارانه برای دولت ایجاد می‌کند.

حق شناس: دولت باید از خودش شروع کند
هادی حق‌شناس نماینده پیشین مجلس در این خصوص گفت: طبیعی است که حذف یکباره یارانه برخی گروه‌های عوارض اجتماعی دارد و دولت از این بابت نگران است.

وی با اشاره به اینکه تنها درصد کمی از مردم به میل خود از دریافت یارانه انصراف دادند، گفت: این مساله نشان می‌دهد که همه دریافت کنندگان یارانه این مبلغ را حق خود می‌دانند و به همین خاطر دولت نگران است که عوارض اجتماعی حذف یارانه به بحران نارضایتی تبدیل شود لذا در این خصوص تعلل می‌کند.

این کار‌شناس مسایل اقتصادی ادامه داد: در این شرایط اقتصادی که وزرات نفت برای سرمایه گذاری‌های خود با مشکلات اساسی مواجه است و مبلغ یارانه‌های نقدی چند برابر پروژه‌های عمرانی است، اقتصاد کشور نیازمند حذف گروه‌های پردرآمدی است که به این ۴۵ هزار تومان نیازی ندارند اما دولت با ملاحظه کاری‌هایی مواجه است.

وی با تاکید بر اینکه چالش جدی دولت تامین منابع پرداخت یارانه نقدی است، گفت: دولت علی رغم همه نگرانی‌های چاره دیگری ندارد زیرا در غیر این صورت از پس تامین منابع مالی برای به اتمام رساندن پروژه‌های زیرساختی و عمران برنخواهد آمد.

به گفته حق‌شناس تاخیر در این اقدام نوعی اتلاف منابع است.

وی در پاسخ به این پرسش که بهترین راه برای آغاز به کار حذف پردرآمد‌ها چیست، گفت: دولت باید از خودش شروع کند. به عنوان مثال می‌تواند بخشی از کارکنان دولت، هیات‌های علمی دانشگاه‌ها، اعضای سازمان نظام پزشکی و مهندسی و افرادی که سالانه بیش از ۱۰۰ میلیون مالیات می‌دهند را از فهرست دریافت کنندگان یارانه حذف کند.

منبع:راه دانا

همچنین بخوانید:

دیدگاهتان را بنویسید

توجه: از انتشار نظرات توهین آمیز معذوریم.