عجیبترین خواص دارویی و درمانی آویشن
گیاه دارویی آویشن با نام محلی ازگند و نام علمی Thymuskotschyanus عمدتا در خاش و بخشهایی از ایرانشهر و سراوان می روید وخواص دارویی و درمانی خوبی دارد.
به گزارش “شاهین نا“به نقل ازایرنا، آویشن گیاهی است پایا از تیره نعناع در انواع مختلف که قسمتهای مورد استفاده یعنی سرشاخه های گلدار آن به مصارف طبی و دارویی می رسد.
پرورش این گیاه ممکن است از طریق کاشت دانه یا تقسیم ساقه های ریشه دار گیاه مسن صورت گیرد. بوته آویشن به ارتفاع 10 تا 30 سانتیمتر و به ندرت خوابیده است. آویشن گیاهی یکساله و علفی بوده و طول برگ های آن از 4 تا 10 میلیمتر متغیر، گلهای آن به رنگ صورتی یا بنفش و فصل گل دهی آن بین خرداد تا مرداد است. تمام بخش های این گیاه معطر بوده و دارای طبیعتی گرم است.
نسخه های شفابخش آویشن(ازگند)
درمان نارسایی کبد با آویشن: استفاده از دمکرده آویشن در چند روز متوالی یا خوردن روزی یک قاشق مرباخوری از پودر آویشن که با کمی عسل یا پودر نبات مخلوط شده باشد در رفع نارسایی و ضعف کبد مفید و مؤثر است. همچنین برای درمان نارسایی کبد و افزایش سرعت تحرک خون می توانید از مالیدن آب جوشانده آویشن و سپس کمپرس تفاله آن بر روی سینه (در ناحیه کبد) بهره بگیرید.
خواص طبی و مصارف دارویی روغن آویشن: مالیدن روغن آویشن (بویژه آویشن شیرازی) به عضو، سرعت گردش خون را در آن ناحیه زیاد کرده و به همین دلیل در درمان بیماری فلج عضلانی و بی حسی اعضا، پیچیدگی و گرفتگی عضلات و درمان رگ به رگ شدن آنها کاربرد دارد. همچنین به دلیل داشتن همین خاصیت، مالیدن آن به سر موجب تقویت پیاز مو شده و از ریزش موها جلوگیری می کند. مالش مکرر و مداوم آن به مفاصل موجب تسکین درد آنها شده و در درمان نقرس و سیاتیک نیز به کار می رود.
طرز تهیه روغن آویشن: 100 گرم برگ و گل آویشن خشک را 24 ساعت در 5/1 لیتر آب بخیسانید سپس جوشانده به قدری که آب آن نصف شود. بعد صاف کرده و آب آن را در 150 گرم روغن زیتون یا کنجد به قدری بجوشانید تا آب آن بخار شود و روغن بماند.
درمان ریزش مو با آویشن: آویشن به عنوان یکی از گیاههای مقوی پیاز مو به تنهایی یا به صورت ترکیب با داروهای دیگر به صورت مختلف از جمله شکل جوشانده، لوسیون، شامپو، روغن و سرشوی گیاهی در درمان بیماریهای مو به ویژه ریزش آن کاربرد دارد.
طرز تهیه لوسیون آویشن: جهت تهیه لوسیون ضد ریزش مو با آویشن یک مشت (معادل 75 گرم) آویشن تازه یا خشک را در 100 گرم الکل 60 درجه بخیسانید و به مدت 15 روز در آفتاب بگذارید سپس هر بار 4 قاشق مرباخوری از آن را با آب مخلوط کرده و به پوست بمالید.
طرز تهیه محلول ضد ریزش مو با آویشن: 40 گرم آویشن خشک را در یک لیتر آب به قدری بجوشانید تا با آب، غلیظ شود. سپس آب آن را صاف نموده و در حمام پوست سر را با آن شستشو و ماساژ دهید.
طرز تهیه شامپو گیاهی آویشن: جهت تهیه شامپوی نرم کننده و ضد ریزش مو با آویشن لازم است 4 مثقال آویشن اصلی را با 4 مثقال آویشن شیرازی، 4 مثقال برگ گلپر ساییده مخلوط کرده، در مقداری آب بجوشانید سپس آب آن را صاف نموده و 2 عدد تخم مرغ کامل را به آنها افزوده، خوب به هم زده و سر را با آن بشویید.
طرز تهیه سرشوی گیاهی آویشن: 20 گرم پودر آویشن را با 20 گرم پودر سدر، 20 گرم پودر قهوه خام، 20 گرم برگ مورد و 5 گرم حنا مخلوط کرده، با کمی آب یا تخم مرغ کامل خمیر نموده و به مدت 15 دقیقه بر سر بگذارید و بعد با آب ولرم بشویید.
روغن آویشن: مالیدن روزانه دو مرتبه روغن آویشن به سر پس از شستن آن با صابون گیاهی، علاوه بر قطع ریزش مو در صورت مصرف مداوم موجب روییدن موهای ریخته شده می شود.
تسکین درد روماتیسم با آویشن: استفاده از حمام دارویی محلول مرکب آویشن اثر قابل توجهی در کاهش درد روماتیسم داشته و مصرف آن در کلیه مبتلایان به آن به ویژه افراد مسن و سالخورده توصیه و تجویز می شود.
درمان گریپ و حساسیت فصلی (آلرژی) با آویشن: کشیدن پودر آویشن به تنهایی یا همراه با کمی پودر مرزنجوش و پودر ریشه کندش در بینی موجب باز شدن مجاری تنفسی و درمان گریپ می گردد. همچنین استفاده از بخور آویشن به تنهایی یا همراه با کمی اسطوخدوس، تخم گشنیز، کاه جو و برگ مورد به عنوان دارویی مؤثر جهت درمان آلرژی توصیه می شود.
درمان برونشیت، زکام و سرماخوردگی با آویشن: آویشن به علت داشتن خاصیت ضد عفونی کننده و ضد خلط به عنوان دارویی مؤثر به شکل دمکرده یا بخور گیاهی در درمان اختلالات تنفسی و ریوی بکار می رود. جهت درمان زکام به ویژه در افراد بلغمی مزاج 10 گرم آویشن را با 10 گرم بابونه، 10 گرم شوید و 10 گرم مغز ناخنک مخلوط کرده بجوشانید و سر را با آب غلیظ آن بشویید. چکاندن آب جوشانده غلیظ آویشن نیز در بینی در ضد عفونی کردن مجاری تنفسی و درمان سینوزیت و زکام مفید است.
رفع کرم روده و انگل با آویشن: خوردن روزانه یک قاشق مرباخوری از پودر آویشن به مدت یک الی دو هفته در ریزاندن و نابود کردن کرمهای روده مفید است. همچنین جهت اثربخشی بیشتر می توانید پودر آویشن را با پودر انغوزه مخلوط کرده به صورت حب هایی درآورده و روزی یک حب آن را میل کنید.
معالجه آسم و تنگی نفس با آویشن: جهت درمان آسم و خروج خلط از سینه روزی یک فنجان دم کرده آویشن را با آب لیمو ترش و کمی شکر مخلوط کرده خوب به هم زده و میل کنید و این عمل را تا بهبودی ادامه دهید. همچنین خوردن آویشن پخته شده با انجیر در طول چند روز متوالی داروی مفیدی جهت تنگی نفس می باشد.
درمان اختلالات عصبی با آویشن: استفاده از چای گیاهی آویشن سبب درمان گرفتاریهای عصبی گردیده و به عنوان دارویی روح افزا و آرامش بخش مغز و اعصاب مصرف آن به کلیه افرادی که به نحوی به اختلالات عصبی دچارند توصیه می شود. خوردن روزانه دو فنجان از چای مرکب آویشن در دو وعده صبح و عصر نیز به عنوان دارویی مقوی اعصاب مفید است.
طرز تهیه چای مرکب آویشن: دو مثقال آویشن شیرازی را با یک مثقال بابونه، یک مثقال گاو زبان، یک مثقال بادرنجبویه و یک مثقال مرزنجوش مخلوط کرده در یک لیتر آب جوش ریخته و 12 دقیقه بگذارید تا دم بکشد، سپس موقع مصرف آن را با کمی عسل یا نبات شیرین کرده و میل کنید.
تسکین درد دندان با آویشن: افرادی که از درد دندان رنج می برند چنانچه نصف قاشق مرباخوری برگ و گل آویشن تازه با یک چهارم قاشق مرباخوری زیره و کمی سرکه در دهان ریخته و مزمزه نمایند و به مدت چند دقیقه چیزی تناول ننمایند موجب تسکین درد دندان آنها می شود.
رفع بندآمدگی ادرار با آویشن: استفاده مداوم از آویشن پخته شده همراه با کمی آب کرفس (آبی که از جوشاندن برگ یا تخم کرفس حاصل شده باشد یا از فشردن برگ تازه له شده به دست آمده باشد) جهت رفع بندآمدگی ادرار مفید است.
تصفیه کردن خون با آویشن: جهت رقیق کردن خون و رفع غلظت بالای آن 20 گرم آویشن را با 20 گرم عناب مخلوط کرده و در ظرفی بریزید. سپس 600 میلی لیتر آب به آن اضافه کرده و بگذارید خوب خیس بخورد بعد آن را در آفتاب گذاشته یا کمی حرارت دهید تا به یک چهارم مقدار اولیه برسد و میل کنید.
رفع لاغری بدن با آویشن: افرادی که دارای بدنی ضعیف بوده و از لاغری مفرط رنج می برند چنانچه مدتی صبحانه خود را با نان، پنیر و برگ و گل آویشن تازه اختصاص دهند و این عمل را در طول یک ماه متوالی ادامه دهند نتایج رضایت بخشی از آن خواهند دید.
رفع سفیدی چشم با آویشن: کشیدن پودر خاکستر گیاه آویشن یا پودر برگ و گل آویشن در چشم جهت رفع سفیدی مفید بوده و در صورت استفاده مداوم از آن موجب تقویت بینایی نیز می گردد.
رفع سنگینی گوش و ناشنوایی با آویشن: چکاندن چند قطره دمکرده غلیظ آویشن، روغن و عصاره غلیظ و یا عرق آویشن در گوش و تکرار آن در چند نوبت متوالی موجب رفع سنگینی و کری گوش می شود.
برگردان ناف بیرون آمده کودکان به داخل با آویشن: استفاده از ضماد 15 گرم پودر آویشن با 15 گرم پودر زیره سبز یا سیاه که با کمی روغن زیتون خمیر شده باشد بر ناحیه ناف اطفال سبب بازگرداندن ناف بیرون آمده آنها به داخل می گردد.
این گیاه به وفور در استان سیستان وبلوچستان یافت می شود و بیشتر در مناطق کوهستانی شهرهای خاش ، سراوان، ایرانشهر و برخی مناطق دیگر می روید.
در شهرستان خاش در ارتفاعات و دامنه های تفتان، پنج انگشت، سیاه بندان، مورپیش و بخش ایرندگان در قسمت کوه بیرگ وکوهای حاشیه رودخانه ایرندگان به وفور یافت می شود،این گیاه در فصل بهار و تابستان قابل برداشت است، چون این گیاه ارزش دارویی بسیار بالایی دارد مردم منطقه از برداشت و جمع اوری آن یک فرصت شغلی و منبع درآمدی برای خود ایجاد می کنند.
به گزارش ایرنا، در شهرستان خاش افزون بر170 گونه گیاهی منحصر بفرد می روید.
خاش در 185 کیلومتری جنوب زاهدان مرکز استان سیستان وبلوچستان واقع شده است.