از نگاه یک پژوهشگر طب سنتی:
حال افراد با مزاج سرد و خشک در فصل پاییز چگونه است
یک پژوهشگر طب سنتی گفت: هر فصل برای افرادی مناسب است که ضد مزاج آن را دارد؛ بنابراین فصل پاییز برای افراد با مزاج سرد و خشک بسیار آزاردهنده است.
به گزارش پایگاه خبری“شاهین نا“ به نقل از سینانیوز، علی مهربان محقق و مشاور طب سنتی ایران و طب اسلامی و عضو موسسه تحقیقات حجامت ایران گفت: ارزش هر سیستم طبی، حفظ سلامتی تن انسان است. طب سنتی ایران به این مهم صحه گذارده و حفظ سلامتی را مقدم بر هر درمانی میداند. هر شخص بنا بر مزاج خود و انحراف از معیار، میتواند دستورات سلامتی را برای خود استخراج کرده و بدان عمل کند. این دستورات سلامتی در فصل پاییز، سرد و خشک است. اما با توجه به عرض و طول جغرافیایی، از شدت این مزاج کاسته یا اضافه میشود.
وی ادامه داد: توصیه شده برای نگاهداشت تندرستی در فصل پاییز از برخی کارها پرهیز شود؛ از جمله مواجهه با گرمای سر ظهر و سرمای بامداد و شبانگاه، خوابیدن در جای سرد، استحمام با آب سرد، نزدیکی جنسی زیاد، خوابیدن با معده پر، مصرف مسهلهای قوی، فصد و حجامت و هرکاری که خون را کم کند، زیاد خوابیدن و زیاد بیداری کشیدن، حرکات بدنی زیاد، غم و غصه زیاد، کم خوری و پرهیز بیدلیل، تعریق بسیار. همچنین باید تا حد امکان از خواب میانه روز و مصرف زیاد مواد غذایی و نوشیدنیها خودداری کرد و جهت پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی و زکام، در طول شب، سر را پوشاند.
این محقق طب سنتی گفت: همانطور که انسانها و فصلها دارای مزاجهای خاص خود هستند، غذاها هم دارای مزاجاند. بر اساس آنچه گفته شد میتوان فهمید که در هر فصل نیز لازم است از غذاهای مناسب آن فصل بهره برد و غذاهای نامناسب را کنار گذاشت.
وی به غذاهای ممنوعه فصل پاییز اشاره کرد و گفت: غذاهایی مانند گوشت گاو و گوساله، کنسروها و کمپوتها، سوسیس و کالباس و فست فودها، ادویههای تند و تیز، ترشیها، سرخ کردنیها، بادمجان، عدس، قارچ، پنیر شور، ماست و دوغ ترش، کشک، کلم و گل کلم، رب و سسها، غذاهای مانده و گوشت نمک سود، چای پررنگ، یخ، شوریها، چیپس و پفک و امثال آنها چون به خشکی مزاج بدن دامن میزنند، به ویژه برای فصل پاییز نامناسب هستند.
مهربان در ادامه گفت: از سوی دیگر در این فصل باید از زیاده روی در مصرف میوههای سرد و تر تابستانی، لبنیات، قهوه، نسکافه، کاکائو، سیر و پیاز پرهیز کرد. در حالی که متاسفانه امروزه در همه روزهای سرد سال هندوانه در میوه فروشیها و کنار خیابانها به فروش میرسد و مصرف خوراکیهایی چون خیار و کاهو و مانند آنها نیز ذرهای کم نمیشود.
در فصل سرد سال بر خلاف فصل گرم، دستگاه گوارش انسان قویتر میشود
همچنین این پژوهشگر طب سنتی توصیه کرد در این فصل خوردنیها و نوشیدنیهای مایل به گرمی و تری مانند گوشت گوسفند، خربزه شیرین، مویز، هویج، زیتون، خرما، عسل، شیرینیهای طبیعی، حلوای طبیعی، مرباهای طبیعی، شربت عسل، مغز خشکبار به ویژه بادام درختی و آشهای ساده بیشتر مصرف شوند.
وی ادامه داد: تدابیر خوب این فصل که موجب تندرستی بیشتر و پیشگیری از بیماریها میشوند میتوان به استفاده از عطرهای معتدل، حمام یک روز در میان با آب نیم گرم، چرب کردن بدن با روغنهای مناسب مانند بنفشه بادام، پوشش مناسب در طول روز و پوشاندن سر به ویژه در هنگام خواب اشاره کرد.
مهربان با بیان اینکه در فصول سرد سال بر خلاف فصول گرم، دستگاه گوارش انسان قویتر میشود، گفت: بهتر است در فصول سرد از غذاهای سنگینتر استفاده شود. مصرف سنتی حلیم، آشها، آبگوشت و کله پاچه در فصل پاییز و زمستان از همین آموزه پزشکی بهداشتی ناشی میشود که متاسفانه امروزه فراموش شده و مردم ما بدون توجه به شرایط فصل، اقلیم، سن و مزاج خود مبادرت به مصرف انواع غذاها و نوشیدنیها میکنند که به طوری که مصرف حلیم گندم، کله پاچه و آبگوشت در ظهرهای گرم تابستان شایع شده است و در مقابل در روزهای سرد سال، مردم از هندوانه و گوجه، خیار و لبنیات زیاد دست نمیکشند!
وی با اشاره به بروز سرماخوردگی در فصل پاییز گفت: یکی از مشکلات شایع در این فصل ابتلا به سرماخوردگی است. در سرماخوردگیهای ساده یا اصطلاحاً ویروسی، که علایم آن محدود به آبریزش بینی، عطسه، بیحالی و خستگی است و علایم عفونت باکتریال مانند گلودرد چرکی وجود ندارند باید از مصرف نابه جای داروهایی چون آنتی بیوتیکها و کورتونها پرهیز و تا بهبود کامل استراحت کرد و ضمن پرهیز از خوردنیهایی که موجب افزایش سردی و تری بدن میشوند، از سوپها و آشهای ساده و گرم استفاده کرد.
این پژوهشگر طب سنتی ادامه داد: سرماخوردگی یا زکام در صورتی که طولانی نباشد و منجر به عوارض نگردد، یکی از راههای دفع مواد ناسالم از بدن است و نباید جلوی آن گرفته شود. مگر آنکه علایم بیش از چهار یا پنج روز به طول بیانجامد یا علایمی از عفونتهای باکتریال وجود داشته باشند که در آن صورت باید با مراجعه به پزشک متخصص و تشخیص دقیق بیماری، داروهای موردنیاز تجویز و مصرف شوند.