۱۲:۰۱ - دوشنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۳

از نگاه یک پژوهشگر طب سنتی:

حال افراد با مزاج سرد و خشک در فصل پاییز چگونه است

یک پژوهشگر طب سنتی گفت: هر فصل برای افرادی مناسب است که ضد مزاج آن را دارد؛ بنابراین فصل پاییز برای افراد با مزاج سرد و ‏خشک بسیار آزاردهنده است‎.‎

به گزارش پایگاه خبری“شاهین نا“ به نقل از سینانیوز، علی مهربان محقق و مشاور طب سنتی ایران و طب ‏اسلامی و عضو موسسه تحقیقات حجامت ایران گفت: ارزش هر سیستم طبی، حفظ سلامتی تن انسان است. طب سنتی ایران به این ‏مهم صحه گذارده و حفظ سلامتی را مقدم بر هر درمانی می‌داند. هر شخص بنا بر مزاج خود و انحراف از معیار، می‌تواند دستورات ‏سلامتی را برای خود استخراج کرده و بدان عمل کند. این دستورات سلامتی در فصل پاییز، سرد و خشک است. اما با توجه به ‏عرض و طول جغرافیایی، از شدت این مزاج کاسته یا اضافه می‌شود‎.‎

 
وی ادامه داد: توصیه شده برای نگاهداشت تندرستی در فصل پاییز از برخی کار‌ها پرهیز شود؛ از جمله مواجهه با گرمای سر ظهر و ‏سرمای بامداد و شبانگاه، خوابیدن در جای سرد، استحمام با آب سرد، نزدیکی جنسی زیاد، خوابیدن با معده پر، مصرف مسهل‌های ‏قوی، فصد و حجامت و هرکاری که خون را کم کند، زیاد خوابیدن و زیاد بیداری کشیدن، حرکات بدنی زیاد، غم و غصه زیاد، کم ‏خوری و پرهیز بی‌دلیل، تعریق بسیار. همچنین باید تا حد امکان از خواب میانه روز و مصرف زیاد مواد غذایی و نوشیدنی‌ها ‏خودداری کرد و جهت پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی و زکام، در طول شب، سر را پوشاند‎.‎

 
این محقق طب سنتی گفت: همانطور که انسان‌ها و فصل‌ها دارای مزاج‌های خاص خود هستند، غذا‌ها هم دارای مزاج‌اند. بر اساس ‏آنچه گفته شد می‌توان فهمید که در هر فصل نیز لازم است از غذاهای مناسب آن فصل بهره برد و غذاهای نامناسب را کنار گذاشت‎.‎

 
وی به غذاهای ممنوعه فصل پاییز اشاره کرد و گفت: غذاهایی مانند گوشت گاو و گوساله، کنسرو‌ها و کمپوت‌ها، سوسیس و کالباس و ‏فست فود‌ها، ادویه‌های تند و تیز، ترشی‌ها، سرخ کردنی‌ها، بادمجان، عدس، قارچ، پنیر شور، ماست و دوغ ترش، کشک، کلم و گل ‏کلم، رب و سس‌ها، غذاهای مانده و گوشت نمک سود، چای پررنگ، یخ، شوری‌ها، چیپس و پفک و امثال آن‌ها چون به خشکی مزاج ‏بدن دامن می‌زنند، به ویژه برای فصل پاییز نامناسب هستند‎.‎

 
مهربان در ادامه گفت: از سوی دیگر در این فصل باید از زیاده روی در مصرف میوه‌های سرد و‌ تر تابستانی، لبنیات، قهوه، نسکافه، ‏کاکائو، سیر و پیاز پرهیز کرد. در حالی که متاسفانه امروزه در همه روزهای سرد سال هندوانه در میوه فروشی‌ها و کنار خیابان‌ها به ‏فروش می‌رسد و مصرف خوراکی‌هایی چون خیار و کاهو و مانند آن‌ها نیز ذره‌ای کم نمی‌شود‎.‎
در فصل سرد سال بر خلاف فصل گرم، دستگاه گوارش انسان قوی‌تر می‌شود

همچنین این پژوهشگر طب سنتی توصیه کرد در این فصل خوردنی‌ها و نوشیدنی‌های مایل به گرمی و تری مانند گوشت گوسفند، ‏خربزه شیرین، مویز، هویج، زیتون، خرما، عسل، شیرینی‌های طبیعی، حلوای طبیعی، مرباهای طبیعی، شربت عسل، مغز خشکبار ‏به ویژه بادام درختی و آش‌های ساده بیشتر مصرف شوند‎.‎

 
وی ادامه داد: تدابیر خوب این فصل که موجب تندرستی بیشتر و پیشگیری از بیماری‌ها می‌شوند می‌توان به استفاده از عطرهای ‏معتدل، حمام یک روز در میان با آب نیم گرم، چرب کردن بدن با روغن‌های مناسب مانند بنفشه بادام، پوشش مناسب در طول روز و ‏پوشاندن سر به ویژه در هنگام خواب اشاره کرد‎.‎

 
مهربان با بیان اینکه در فصول سرد سال بر خلاف فصول گرم، دستگاه گوارش انسان قوی‌تر می‌شود، گفت: بهتر است در فصول سرد ‏از غذاهای سنگین‌تر استفاده شود. مصرف سنتی حلیم، آش‌ها، آبگوشت و کله پاچه در فصل پاییز و زمستان از همین آموزه پزشکی ‏بهداشتی ناشی می‌شود که متاسفانه امروزه فراموش شده و مردم ما بدون توجه به شرایط فصل، اقلیم، سن و مزاج خود مبادرت به ‏مصرف انواع غذا‌ها و نوشیدنی‌ها می‌کنند که به طوری که مصرف حلیم گندم، کله پاچه و آبگوشت در ظهرهای گرم تابستان شایع شده ‏است و در مقابل در روزهای سرد سال، مردم از هندوانه و گوجه، خیار و لبنیات زیاد دست نمی‌کشند‎!‎

 
وی با اشاره به بروز سرماخوردگی در فصل پاییز گفت: یکی از مشکلات شایع در این فصل ابتلا به سرماخوردگی است. در ‏سرماخوردگی‌های ساده یا اصطلاحاً ویروسی، که علایم آن محدود به آبریزش بینی، عطسه، بی‌حالی و خستگی است و علایم عفونت ‏باکتریال مانند گلودرد چرکی وجود ندارند باید از مصرف نا‌به جای داروهایی چون آنتی بیوتیک‌ها و کورتون‌ها پرهیز و تا بهبود کامل ‏استراحت کرد و ضمن پرهیز از خوردنی‌هایی که موجب افزایش سردی و تری بدن می‌شوند، از سوپ‌ها و آش‌های ساده و گرم ‏استفاده کرد‎.‎

 
این پژوهشگر طب سنتی ادامه داد: سرماخوردگی یا زکام در صورتی که طولانی نباشد و منجر به عوارض نگردد، یکی از راههای ‏دفع مواد ناسالم از بدن است و نباید جلوی آن گرفته شود. مگر آنکه علایم بیش از چهار یا پنج روز به طول بیانجامد یا علایمی از ‏عفونت‌های باکتریال وجود داشته باشند که در آن صورت باید با مراجعه به پزشک متخصص و تشخیص دقیق بیماری، داروهای ‏موردنیاز تجویز و مصرف شوند.‏

دیدگاهتان را بنویسید

توجه: از انتشار نظرات توهین آمیز معذوریم.