پیامی که گوش غرب را کر کرد؛
گزارشی از رزمایش غافلگیرکننده موشکی سپاه
«الاخبار» که از روزنامههای نزدیک به حزبالله به شمار میآید نوشت: تغییر راهبرد نظامی ایران به دفاع هجومی تا شعاع 1400کیلومتری با توجه به حضور ایران بین 10 کشور دارنده ناوگانهای موشکی، عمق استراتژیک خوبی به متحدان تهران داد.
به گزارش شاهین نا؛ روزنامه لبنانی الاخبار در گزارشی با اشاره به پیامهای مانور موشکی جمهوری اسلامی ایران نوشت: طی یک هفته در سکوت کامل و بدون هشدار قبلی، یگانهای موشکی وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مانور اقتدار ولایت را در اراضی ایران انجام داده و در این مانور از موشکهای بالستیک با برد بین 300 تا 2000 کیلومتر استفاده کردند.
یکی از منابع فرماندهی ناظر بر این مانور تأکید کرد که عنصر غافلگیری تاکتیک این مانور بود، به گونهای که یگانهای موشکی مستقر در جغرافیای ایران، به این ترتیب غافلگیر شدند. چرا که این مانور در برنامه کاری عادی آنها گنجانده نشده بود. به این ترتیب به نیروهای مذکور اعلام شد که اهداف فرضی را هدف قرار دهند.
تمامی نقاط شلیک موشکها و روند اقدام تیمهای منتشر شده در پایگاههای موشکی سطحی و زیر سطحی و نحوه تحرکات و اجرای اوامر از سوی آنها در این مانور به اجرا گذاشته شد. ارزیابیهای مورد نظر از این مانور، نحوه آمادگی و سرعت عمل نیروها و تعامل با تغییرات ناگهانی اهداف و آزمایش شرایط فشار و دشوار برای نیروهای جوانی بود که بخش گسترده ای از عناصر مستقر در سامانههای موشکی را شامل میشود.
بر اساس این گزارش عملیات شلیک موشکها با موفقیت انجام شد و بخشی از پایگاههای نظامی زیرزمینی ایران که قادر به شلیک موشک تا مسافتهای 2000 کیلومتری هستند، در این رزمایش رونمایی شد. مانور مذکور با حضور فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به پایان رسید که چهره آنها نشان از رضایت از این مانور داشت.
براساس گزارش روزنامه الاخبار رزمایش مذکور هدف مورد نظر خود در قرار دادن تمامی یگانهای موشکی در شرایط واقعی مبارزه و رصد سرعت واکنش و دقت آنها و میزان اجرای اوامر مافوق را ارزیابی کرد. به این ترتیب برنامه بازدارندگی از مرحله مهار حملات و دفاع از کشور به مرحله هجوم دفاعی و موشک باران گسترده دست کم در شعاع 1400 کیلومتری به نمایش و ارزیابی دقیق گذاشته شد.
اتاق عملیات این مانور تعداد موشکهای شلیک شده را شمارش کرده و گزارشی از نحوه پرتاب موشکها و دقت آنها ارائه کرد. موشکهایی که تازهترین آنها موشک قدر است که از عمق کوه های البرز واقع در شمال ایران به سمت سواحل مکران در جنوب شرق کشور شلیک شد. بر روی این موشک با عبارات فارسی و ترجمه عبری نوشته شده بود: اسرائیل باید از صفحه روزگار محو شود.
علاوه بر اینها، مانور مذکور پیامهای متعددی را به طرفهای ذیربط ارسال کرد. سردار حسین سلامی جانشین فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در رابطه با تولیدات موشکی ایران توضیح داد که این تولیدات به حدی رسیده که انبارهای ما قادر به گنجاندن آن ها در خود نیست.
البته میتوان گفت مهمترین پیام این مانور در اظهارات سردار امیر علی حاجی زاده فرمانده یگانهای موشکی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود که تأکید کرد با وجود اعتراض آمریکاییها روند تکمیل سامانههای موشکی ایران ادامه خواهد داشت. وی توضیح داد که این توان بازدارنده به هیچ وجه متوقف نخواهد شد و خط قرمزی است که نمیتوان آن را نادیده گرفت.
سردار حاجی زاده تأکید کرد که توان موشکی ایران در ابعاد لجستیکی قادر به هدف قرار دادن تکفیریها در سوریه است، اما مبارزه با تروریسم تکفیری نیازمند جنگ زمینی است و روشهای مبارزاتی را میطلبد که نیاز به موشکهای دوربرد در آنها احساس نمیشود.
رزمایش اقتدار ولایت را میتوان رزمایشی منحصر به فرد در سطح مانورهای اعلام شده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ارزیابی کرد، چرا که عنصر غافلگیری در سطح نیروهای شرکت کننده یا در سطح عدم انتشار اخبار آن رعایت شده بود. شرایطی که نیروهای مسلح ایران طی یک هفته گذشته با آن مواجه بودند، به خوبی عرصه شبیهسازی شده ای از جنگ واقعی در اتاقهای عملیات بود، به گونهای که این تحرکات از سوی سرویسهای اطلاعاتی غربی، به ویژه آمریکایی و صهیونیستی نیز مورد رصد قرار نگرفت.
به طور خلاصه میتوان گفت که عملیاتی با این حجم و این اندازه از سکوت، به نیروهای نظامی ایران ابتکار عمل مبارزات در اجرای مانور را داد، بدون اینکه مواضع شلیک موشکها یا نحوه انتشار آنها لو برود. این بدان معنی است که تاکتیکهای نظامی ایران مبتنی بر استراتژیهای جدید در تعامل با تهدیدات مختلف است، استراتژی که شامل اقدام پیش دستانه بر ضد تهدیدات واقعی احتمالی است. به این ترتیب تهران میخواست این پیام را به دیگران ابلاغ کند که استراتژی دفاعی صرف میتواند به صورت گزینه حمله دفاعی باشد و این یکی از تاکتیکهای مورد نظر ایرانی هاست.
پیامهای این رزمایش قطعاً به خوبی در پشت درهای بسته محافل متخاصمان با ایران به بررسی گذاشته خواهد شد، به ویژه اینکه ایران در عرصه توان موشکی در میان 10 کشور جهان است که میتواند تهدیدات موجودیتی برای دشمنانش رقم بزند. این موضوع عمق استراتژیک خوبی به متحدان تهران داده است، به گونهای که این کشور میتواند علاوه بر پشتیبانی از متحدان خود در شرایط سخت، حمایتهای دوربرد به آنها ارائه دهد، به ویژه در شرایطی که قواعد درگیریها تغییر کرده و در صورتی که یکی از متحدان تهران در معرض تهدید موجودیتی قرار گرفت، این کشورها قادر به ورود در عملیات جسورانه برای حمایت از متحد خود خواهد بود.
حتی اگر این حمایت میدانی وجود نداشته باشد، همانگونه که در سوریه و عراق شاهد آن هستیم، حمایتهای موشکی سناریوهای مبارزاتی را رقم خواهد زد که نتایج آن جز در ساعات اولیه آغاز جنگ بر کسی آشکار نخواهد شد.
مشرق