هفت دلیل برای غفل از دغدغه مقام معظم رهبری؛
«آقا» بازهم از «اقتصاد مقاومتی» گفت اما…/ چرا مسئولان بیتوجهاند؟!
روز گذشته رهبر معظم انقلاب اسلامی مجدداً به موضوع اقتصاد مقاومتی اشاره کرده خواستار توجه جدی مسئولان به اجرای این سیاستها شدند؛ اما چرا تاکنون به اجرای این سیاستها توجهی نشده است؟
به گزارش شاهین نا؛ روز گذشته رهبر معظم انقلاب اسلامی مجددا به موضوع اقتصاد مقاومتی اشاره کرده و خواستار توجه جدی مسئولان به اجرای این سیاستها شدند؛ اما چرا تاکنون به اجرای این سیاستها توجهی نشده است؟
۱ـ متاسفانه برخی مسئولان هنوز معنای اقتصاد مقاومتی را براساس تحلیل خود تعبیر میکنند، اما این سیاست به آن معناست که اقتصاد در برابر هجمههای خارجی و تحریمها مقاوم باشد. مثلا اینکه اخیرا اعلام شده سرمایهگذاری شرکتهای خارجی، اجرای سیاست اقتصادمقاومتی را تسریع میکند، با معنای اصلی این سیاستها در تضاد است.
۲ـ اقتصاد مقاومتی بر این پیشفرض بنا میشود که دشمنی دشمنان ما مخصوصا دشمنان غربی دائم ادامه پیدا میکند و هرگز تمام نخواهد شد؛ این، پیشفرض اقتصاد مقاومتی است. در چنین شرایطی اقتصاد مقاومتی به ما میگوید که باید از منابع داخلی حداکثر استفاده را بکنیم تا به پیشرفت برسیم. به بیان بهتر شرایطی داریم که بستر اجرای اقتصاد مقاومتی با موانع و محدودیتی مواجه است و مانع تحقق اهداف مکتب اقتصاد اسلامی میشود. مکتب اقتصاد اسلامی در ذاتش عنصر مقاومت را دارد، یعنی اگر مکتب به خوبی اجرا شود، نظامی که پیش خواهد آمد یک نظام اقتصادی مقاوم خواهد بود. اما اگر میبینیم اقتصاد ما مشکلات اساسی دارد به دلیل فاصله گرفتن با مکتب اقتصاد اسلامی است.
۳ـ همه کشورها در راستای تحقق مکتب اقتصادی خود نظام اقتصادی را به گونهای طراحی میکنند که از موانع پیش رو بتوانند عبور کنند. این نظام که امروز در موردش صحبت میکنیم ماحصل مکتب اقتصاد اسلامی است بنابراین ما باید اصل نظام اقتصاد مقاومتی را طراحی کنیم و در مرحله دوم آن را اجرا کنیم.
۴ـ البته این سوال مطرح است که چرا ما تاکنون نتوانستیم اقتصاد مقاومتی را محقق کنیم. ابتدا در بعد طراحی، احتیاج به اسناد بالادستی داریم که این اسناد موجود است، اما نظریه عملیاتی موجود نیست، مثلا مشخص نیست وزارتخانهها، مصرفکنندگان و تولیدکنندگان هر کدام باید چه کاری را انجام دهند. این کار وظیفه افراد مختلف با محوریت دولت است اما دولت تاکنون این اهتمام را نداشته است.
۵ ـ برخیها مدعی هستند ممکن است دولت درک درستی نسبت به اقتصاد مقاومتی نداشته باشد که من این را قبول ندارم و اگر بپرسند کدام نهاد حاکمیتی بهترین درک را از اقتصاد مقاومتی دارد، باید بگویم که قوه مجریه، چون هم توان علمی، هم توان اجرایی و هم تجربه دارد. اما بحث اینجاست که دولت نمیخواهد اقتصاد مقاومتی را اجرا کند و چون نمیخواهد اجرا کند در مرحله طراحی نیز آن را درست طراحی نمیکند. به عنوان مثال، سازمان مدیریت برنامهریزی بهعنوان حاکم بر شورای اقتصاد و با همکاری دستگاهها یک مجموعه برنامه اقتصاد مقاومتی را با ۶۵۰ ماده طراحی میکند. وقتی این برنامه تقدیم رهبر معظم انقلاب میشود، ایشان میفرمایند خیلی از این برنامهها وظایف روزمره دستگاهها است و برخی مقدماتی است و خیلی از این برنامهها اصلاً اقتصاد مقاومتی نیست.
۶ ـ رهبر انقلاب تاکنون چند بار روی این موضوع تاکید کردهاند که بازوی اجرای اقتصاد مقاومتی مردم هستند. برای اینکه مردم بتوانند در اجرای اقتصاد مقاومتی ایفای نقش کنند دولت باید برای ورود و مشارکت آنها برنامهریزی کند. اما دو اشکال در عملکرد دولت وجود دارد؛ یکی اشکالات رویکردی یا مبنایی و دیگری مشکلات عملیاتی است.
۷ـ در هر حال، دولت در اجرای اقتصاد مقاومتی بسیار تعلل میکند و همین امر باعث نارضایتی رهبر انقلاب از روند اجرای این سیاست شده است و مسئولان باید در این زمینه اهتمام بیشتری به خرج دهند و فقط به تدوین برنامه اکتفا نکنند.
منبع: جام جم