بشارت به تمامی روزه داران ماه رجب؛
امشب؛ شب آرزوها نیست!/ مهمان اختصاصی امشب خدا کیست؟
چشمم را میبندم، لابهلای تمام این روزهای بیتاب و شبهای بیقرار، بغضهایی هست به بزرگی تمام ناگفتههای من. چقدر چیدن واژهها کنار هم سخت میشود وقتی پریشانی تمام ابعاد گزارهها را درهم ربوده و دلتنگی…
به گزارش پایگاه خبری”شاهین نا” نوجوان بودم که مفهومِ «لیلة الرغائب» برایم شکل گرفت. شب جمعه اولِ ماه رجبِ هر سال همه بچه های فامیل به تشویق مادربزرگ، روزه می گرفتیم و نماز مغرب و عشا و نماز شبِ لیلة الرغائب را به شوقِ افطاریِ مفصل و صمیمیِ بعد از اذان، در مسجدِ محله شان به جا می آوردیم. سال ها گذشته، اما هنوز هم، وقتی اسمِ شبِ آرزوها می آید، تصویرِ صحن باصفای آن مسجدِ قدیمی و اصیل، نسیمِ ملایم و مهتابِ سرِ شب، صدای مکبّر که ذکرهای نماز مستحب را می خواند تا بقیه تکرار کنند، سجده های طولانی و «سبوح قدوس» های پر از حسرت و آرزو در ذهنم زنده می شود.
چشمم را میبندم، لابهلای تمام این روزهای بیتاب و شبهای بیقرار، بغضهایی هست به بزرگی تمام ناگفتههای من. چقدر چیدن واژهها کنار هم سخت میشود وقتی پریشانی تمام ابعاد گزارهها را درهم ربوده و دلتنگی…
بگذریم؛ لابد حکمتی داشته تا من امشب میهمان اختصاصیات باشم. وقتی برایم فرش اجابت پهن کردهای و با همان صدای همیشگی مرا خواندی که «ادْعُونِی أَسْتَجِبْ لَکُمْ». (غافر، ۶۰)
لابد قرار است همین امشب بین تمام آمال و آرزوهای زمین، رؤیاهای من تا آسمانت برسد و دخیل دستانم به آغوش پرمهرت گره بخورد.
یادم میآید که پیامبر عزیزمان فرموده: «ان لربکم فی ایام دهرکم نفحات فتعرضوا له لعله ان یصیبکم نفحة منها فلا تشقون بعدها ابدا؛ البته در روزگار عمر شما نسیمهایی از طرف خداوند بر شما میوزد، پس خود را در معرض آنها قرار دهید. باشد که نسیمی از او به شما بوزد، تا اینکه بعد از آن هرگز به شقاوت نیفتید.»(کنز العمال: ۲۱۳۲۴)
و من باور دارم که لیله الرغائب همان نسیم خداوند است که میوزد و منتظر میماند تا من در مسیرش قرار گیرم، نفس بکشم و درونم را لبریز از برکاتش کنم. در جستجوی آرایه و پیرایه نیستم، درست است که امشب در میان عبادت، سجادهنشینی، ذکر و «سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلائِکَةِ وَ الرُّوحِ» معنا شدهاست اما یقین دارم که قرار نیست درگیر کلمات باشیم، ما را همین بس که از عمق وجودمان در بلندای نامت جاری شویم و در خوان رحمتی که گستردهای به زلال پاکی و آرامش و مغفرت متوسل گردیم. از اسارت قالبها درآییم و در آستان لطف خداوندی برای روزهایی که میآیند رزق بندگی و محبتت را طلب کنیم. یک به یک آرزوهایمان را به محضرت گسیل کنیم و برای همه آنهایی که دوستشان داریم و دوستمان دارند و حقی به گردنمان دارند دست به دعا شویم.
امشب برای آرزوی بزرگ روزگار، رویای دیرینه زمین و صاحب عصرمان هم دست به دعا برداریم که بند بند آمال ما در نفحات یاد او بسط مییابد. باور کنیم فرجش، همان گشایش واقعی و تحقق آرمانهای روزگار ماست.
در لیلة الرغائب وقتی یک سوم از شب گذشت، هیچ فرشتهای در آسمان و زمین نمیماند مگر آنکه در کعبه و اطراف آن جمع میشوند و خدای سبحان به آنها میفرماید: هرچه میخواهید از من درخواست کنید. فرشتگان عرضه میدارند: حاجت ما این است که از روزهداران رجب درگذری.
برخلاف آنچه در میان مردم متداول است، لیلة الرغائب به معنی (شب آرزوها) نیست بلکه ترجمه آن یا (شب گرایشها و رغبتها) و یا (شب عطاء کثیر خداوند سبحان) است.
رغائب جمع رغیبة به معنی عطاء کثیر است و در این شب به مؤمنین وعده داده شده تا گناهان آنها آمرزیده شود و لاجرم با بخشش گناهان زمینه استجابت دعا به نحو بدیهی فراهم میشود.
چه بسا مردم به دلیل فراهم بودن زمینه استجابت دعا این شب را در میان خود به (شب آرزوها) میشناسند. (التحقیق، ماده رغب)
گوید من ثواب آن نمازم که در فلان شب از فلان ماه از فلان سال بجا آوردی؛ امشب بنزد تو آمدم تا حقّ تو را ادا کنم و مونس تنهائی تو باشم و وحشت را از تو بردارم و چون در صور دمیده شود من سایه بر سر تو خواهم افکند در عرصه قیامت پس خوشحال باش که خیر هرگز از تو معدوم نخواهد شد.
وعده بزرگ به مؤمنان در این شب آن است که از پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله نقل شده که فرمود: قسم به کسی که جانم در دست اوست، هیچ بندهای این نماز را بجا نمیآورد مگر اینکه خداوند سبحان گناهان او را میبخشد گرچه گناهان او مثل کف دریا و به عدد شنها و به سنگینی کوهها و به تعداد برگ درختان باشد و روز قیامت هفتصد نفر از خویشان خود را که سزاوار آتش باشند شفاعت میکند و در شب اول قبر هم خدای سبحان ثواب نماز را به بهترین صورت با روی گشاده و خندان و زبان فصیح برای او میفرستد که میگوید: ای حبیب من. مژده بده از هر سختی نجات یافتی. او میپرسد : تو کیستی؟ من رویی بهتر از روی تو ندیده و بویی از تو خوشتر به مشامم نرسیده است. جواب میدهد : ای حبیب من، ثواب نمازی هستم که در فلان شب، فلان منطقه، فلان ماه و فلان سال بجا آوردی، حالا امشب (شب اول قبر) آمدهام تا حق تو را ادا کنم، مونس تنهایی تو باشم و وحشت تو را از بین ببرم و زمانی که در صور دمیده میشود در قیامت بر سرت سایه افکنم. (بحارالانوار، ج ۹۸، ص ۳۹۶)
آنطور که در وسائل الشیعه (ج ۵، ص ۲۳۳) از پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله نقل شده در لیلة الرغائب وقتی یک سوم از شب گذشت، هیچ فرشتهای در آسمان و زمین نمیماند مگر آنکه در کعبه و اطراف آن جمع میشوند و خدای سبحان به آنها میفرماید: هرچه میخواهید از من درخواست کنید. فرشتگان عرضه میدارند: حاجت ما این است که از روزهداران رجب درگذری. خدای سبحان میفرماید: این کار را انجام دادم.
(براستی چه چیزی از این بهتر و چه پاداشی از این بالاتر که انسان در این شب به معبود خود گرایش یابد و خود را وقف عبادت نماید تا هم مشمول مغفرت و هم شایسته استجابت حاجاتش و در رأس همه حاجات، فرج امام زمان علیه السلام گردد. امید که همه ما توفیق عبادت در ماه رجب بخصوص در لیلة الرغائب داشته باشیم و از مغفرت واسعه الهی بهرهمند گردیم.)