از رجب تا لوزان
آیا تاکنون از شیر سفیدتر چیزی دیده ایم ؟ کسی هست که از عسل شیرین تر هم چشیده باشد؟
به گزارش پایگاه تحلیلی خبری شاهین نا؛ اگر کسی مشتاق باشد چنین تجربه هایی را داشته باشد رجب فرصت مناسبی است. ماه نوشیدن از نهری که خدای متعال برای سیرابی دلهای تشنه قرار داده است. ماهی که دلهای غروب کرده را از تاریکی های دنیا رها می کند و انسان را به دیدار دل ماه خود رهنمون می سازد. (۱)
چرا این ماه را ماه ولایت نامیده اند؟ زیرا خداوند اثری در این روزهای نورانی قرار داده که براستی بهترین فرصتها برای بیدار کردن دلهای جامانده از کاروان اهل بیت علیه السلام فراهم است.
این روزها منور است به قدوم مبارک پدر امت، سید الاوصیاء و شیر غران نبردها، قهرمان صبر و گذشت و بصیرت. همو که امروز هم مرهم دل زخم دیده یتیمان آل محمد (ص) است یعنی مولانا امیرالمونین علیه السلام.
ماه رجب درمانگاهی تخصصی برای دلهائی است که در اندیشه یاری امام خویش هستند ولی بر اثر زخم های روزگار پای رفتن ندارند ودر مسیریاری دین دچار ایستائی شده اند.
اگر از ما بپرسند بزرگترین مانع بر سر راه پاکسازی نفس و قرار گرفتن در مسیر یاری حق چیست به کدام توقفگاه بر می خوریم؟
۱-هوی و هوس
۲- گناه و لذتهای غیر مجاز
۳- نبودن توان واراده قوی
۴- نبود انگیزه کافی برای اقدام موثر به خاطرکسالت معنوی
هر کس ممکن است یکی از دلایل بالا را برای در جا زدن خود مطرح کند و یا تعدادی از آنها را در خود ببیند و حتی ممکن است دلایل دیگری هم برشمارد که کار را بر او دشوار نموده است. پیشنهاد ما این است برای دیدن دل ماهمان، ابرهای تاریک و غلیظ را کنار بزنیم تا بتوانیم از نور ماه در دلمان عیوب و کاستی های نفس رابه درستی بیابیم و دردهای ناگفته را به فضل اهل بیت علیهم السلام درمان کنیم. به جرات می توان گفت آن ابرهای سیاه و غلیظی که برجان های بشر سایه افکنده همه از یک جنس است و آن جنس نقد عبارت است از «راحت طلبی»!
راحتطلبی اولین گرایشی که انسان تجربه میکند:
امیرالمؤمنین علی(ع) می فرمایند مردم فرزندان دنیا هستند، و بچهها مادرشان را طبیعتاً دوست دارند. (۲) حبّالدنیا طبیعتاً به دل ما میآید. ما با راحتطلبی زاده میشویم و مادر دائما بچه را از ناراحتی به راحتی دعوت می کند. به تدریج رهایی و فرار از ناراحتیها اصلی ترین خصوصیت دنیا طلبان میشود بعداً گرایشهای دیگر دنیاییِ ما، بیشتر تجلی میکنند و ما به منجلابهای مختلف اقتصادی- اخلاقی و سیاسی میکشاند.
اولین مذاکره آدم باشیطان به خاطر وعده رسیدن به راحتی اتفاق افتاد :
شیطان با وعده رسیدن به راحتی و آسودگی همیشگی بهانه مذاکره با آدم را جور کرد و آنچه را باید می برد، بُرد. وقتی آدم ابوالبشر بدون اذن مولای خود با شیطان مذاکره کرد و فریب وعده توخالی اورا خورد بلافاصله بی آبرو شد و طبق آیات کریمه قران عورت نما شد.(۳)
خیلی اوقات جوانها و مقدسهای ما خودشان را اهل حبّ الدنیا نمیدانند. انسان وقتی خودش را شهوتران نمیداند و میبیند که دنبال هرزگی نمیرود، خودرا آدم خیلی خوبی میداند اما وقتی دقت میشود، میبینیم راحتطلبی در این نوع تفکر موج میزند. واین شروع حب دنیاست.
راحتطلبی است که موجب پرخاش میشود. مانند نوزادی که تا دلش درد میگیرد بلافاصله گریه میکند، حالا فرض کنید این نوزادی است که بزرگتر شده، ولی از نظر رفتار، همان رفتار را دارد.
قبل از «جشن تکلیف» باید در هفت سالگی «جشن ادب و خشوع» گرفته شود
راحتطلبی یک بلیّۀ عامالبلوا در جامعۀ ماست. وگاهی از اوقات جنبۀ امّ الفساد پیدا میکند.
وقتی ما جلوی این راحتطلبی را نگرفتیم، جلوی شهوتپرستی را هم نمیگیریم چرا بچه مذهبی بعد از مدتی دیگراز لذّت حرام چشم نمیپوشد و دارد بداخلاقی میکند؟ چون پدر و مادر در خانواده او از هفت تا چهارده سال، فرصت داشتهاند که این بچه را از راحتطلبی جدا کنند. اما چون بچهاش را دوست دارد، میگوید بگذار بچهام «راحت» باشد.
همه باید بدانیم دیگر زندگی به این راحتی نیست. بدون تعارف باید اهل مبارزۀ با راحتی بشویم
چرا بچۀ خوب، در خانوادۀ خوب، با علائق خوب، با ایمان نسبتاً خوب و معمولی در همین مقداری که هست، این بچه بعد از چهارده سالگی، نمیتواند جلوی شهوات خودش را بگیرد. با راحتطلبی باید مقابله کرد.چون عادت کرده که هرچه دلم بخواد و راحت باشم خوب است لذا با کار سختی مثل نماز انسی ندارد. دیگر نماز نمیخواند.چون «وانها لکبیره الا علی الخاشعین» چون برای کار سختی مثل نماز ادب و خشوع لازم است.او عادت به راحتی کرده و نمیتواند سختی پا گذاشتن بر دل را تحمل کند و کم طاقت است از حجاب و عفاف کم می گذارد چون میخواهد براحتی با دل جلوه گر و زیبایی طلب خود همراه شود. دختر و زن این جامعه از سر راحت طلبی دیگرکار ندارد که چه بلائی سراغ مردان و جامعه می آید و چه خانواده هایی از هم میپاشد. و مردان هم به خاطر راحت طلبی حوصله مدیریت چشمان خود را ندارند.چشم چرانی میکنند و هزار فساد اخلاقی را عملا شهود می نمایند.
راحت طلبی، حالتی را در انسان ایجاد میکند که اندک اندک، همه مفاهیم اعتقادی او را دگرگون میسازد. انسان راحت طلب مفاهیم دین را به گونهای توجیه و تفسیر می کند که با هواهای او در تزاحم نباشد و تکلیفی برایش ایجاد نکند و با عافیت طلبی او کمترین تصادمی نداشته باشد. این گروه دانسته یا ندانسته، مفاهیمی را از دین تغییر میدهند یا حداقل توجیه میکنند.
دستوراتی چون. امر به معروف و نهی از منکر، جهاد، ظلم ستیزی و … که با رفاهطلبی آنان در تزاحم است، به سادگی توجیه و کنار گذاشته می شود.
شکل گیری جریان هولناکی بنام «ولایتیهای راحتطلب!» :
حضرت زهرای اطهر(س) گلۀشان از مردم چی بود؟ گلۀشان از مردم مدینه همین بود .اینکه اینها به سمت راحتطلبی رفتند.:«به خدا قسم، من دارم میبینم که شما مردم مدینه میل به راحتطلبی و آسایش پیدا کردهاید.» این سخنان را حضرت زهرای اطهر(س) کجا بیان فرمودند؟ در سخنرانی ومسجدی که دوستان پیامبر و علی بودند و بر این سخنان فاطمه (صلوات الله علیهم)گریه هم می کردند .(۴)
حضرت امام راحل در بیاناتی تاثیر گذار می فرماید:
«منتظر این نباشید که راهتان راه خدا و راه حق باشد و همیشه در رفاه باشید. آنهایی در رفاهاند که راهشان راه خدا نیست. همیشه امثال مستکبران که راهشان راه خدا نبوده و غافل از همۀ مراتب انسانیت بودهاند در رفاه بودند و در عیش و عشرت. و اشخاصی که برای خدا و بندگان خدا خدمت میکردند، در زحمت و رنج بودهاند.» (۵)
اسلام انسانهای مسئولیت گریز و راحت طلب را سرکوب و بی ابرو میکند حتی اگر اهل عبادت و زهد هم باشند آنها را رسوا میکند اگرچه هزینه رسوای آنه چیزی در حد شهادت معصومین علیهم السلام باشد.ماعابدی نمیخواهیم که از سر فرار از مسئولیت مقدس شود و مثل حیوانات همتش خوردن و خوابیدن باشد.حیوان هم تسبیح خدا میکند«إن من شَیءٍ إلّا یسبّح بحمده» لکن همّشان علفشان است.
امام راحل در این باره فرمودند:«از صدر اسلام تاکنون دو طریقه، دو خط بوده است. یک خط، خط اشخاص راحتطلب که تمام همّتشان به این است که یک طعمهای پیدا بکنند و بخورند و بخوابند و عبادت خدا هم آنهایی که مسلمان بودند میکردند. [یعنی راحتطلب، مسلمان و غیرمسلمان ندارد.] اما مقدم بر هر چیزی در نظر آنها، راحتطلبی بود. در صدر اسلام از این اشخاص بودند.» «یک دسته اینطور هستند، [یعنی راحتطلب هستند.] حضرت امیر(ع) از اینها تعبیر میکند که اینها همّشان علفشان است. مثل حیواناتی که همّشان این است که شکمشان سیر بشود، شهوتشان را بر همهچیز مقدم میدارند. نماز هم میخوانند، روزه هم میگیرند. عبادت شرعی را هم به جا میآورند. لکن اینطور است وضع تفکر که: انسان نباید خودش را در معرض یک خطری، در معرض یک چیزی قرار بدهد، و این کاری که این ملت شریف اسلام کردند، این کار یک کار جنونآمیز بوده است!» (۶)
«خب تکلیف چیست؟ [یعنی در مقابل این سختیهایی که همراه میکنند. مثلاً هجوم میکنند، میکشند افراد را، ایجاد مزاحمت میکنند، بمب میگذارند و …] تکلیف این است که حالا ما رها کنیم آن طریقۀ اسلام را؟ و آن طریقۀ انبیاء را؟ و راحتطلبی را انتخاب کنیم و چند روز ادامۀ زندگیِ حیوانی بدهیم؟ با حیوانات فرق نداشته باشیم؟ حیوانات هم حیوانات هم تسبیح خدا میکنند. آنها هم ذکر و تسبیح دارند. لکن همّشان علفشان است. »
اسلام آمریکایی یعنی راحت باش :
امام در آخر عمرشان نگران جریان راحتطلبان و اسلام آمریکایی بودند.حضرت امام اواخر احساس میکردند جریانی در همین بچههای انقلابی، دنبال اسلام آمریکایی هستند از کلمۀ اسلام آمریکایی حضرت امام ۱۸ بار استفاده کردند. ۱۷ بارش در دو سال آخر عمر شریفشان بوده. ۱۵ بار از این هفدهبار، بعد از قطعنامه بوده. حضرت امام اواخر احساس میکردند جریانی توی خود همین بچههای انقلابی، دنبال اسلام آمریکایی هستند. و بعد اینها را معرفی کردند، شما جلد آخر صحیفۀ امام را واجب است بروی بخوانی.
از «اسلام ناب» ۳۴ مرتبه استفاده کردند که هر سی و چهار مرتبهاش در دو سال آخر عمر شریفشان بوده. از این ۳۴ مرتبه، ۳۲ مرتبهاش بعد از پذیرش قطعنامه بوده. قطعنامه پذیرفته شد، ولی نگرانی حضرت امام باقی بود، که مبادا مملکت به سمت راحتطلبی مملکت برود. بروید پیدا کنید. دوتا جریان هست، در جامعۀ ما هم دوتا جریان هست. جریان راحتطلب، جریان جهادگر.
چه جریانی در آن روزها باعث شد حضرت امام راحل جام زهر را بنوشند و تا مدتها با کسی سخن نگویند و تا آخر عمر دیگرلبخند نزنند ودر هیچ سخنرانی عمومی حاضر نشوندو… ؟
و وقتی بعد از پذیرش قطعنامه دوباره دشمن حمله کرد و ومردم بپا خواستند و دست اورا در تنگه مرصاد بریدند حضرت امام بفرمایند اگر میدانستم مردم اینطور در صجنه اند هرگز قطعنامه را نمی پذیرفتم.
امروز نیز نظام اسلامی در دوراهی سازش و مبارزه ، راه تلاش و جهاد همه جانبه را انتخاب نموده است و مردم مومن و مقاوم اجازه تحمیلگری به امام و رهبر خویش را نخواهد داد.
تقابل فرهنگ نوپای اسلام انقلابی و فرهنگ راحت طلبی غربی:
الان دو فرهنگ در جهان هست، یکی تازه متولد شده و هنوز رشد نکرده؛ که فرهنگ اسلامی انقلابی ماست، که نوظهور است؛ و باید آنرا تکمیل و صادر کنیم.
فرهنگ دیگری که در جهان هست، فرهنگ منحط غربی است که فعلاً حاکمیت دارد، و مردم جهان کم و بیش آسیب دیده از آن فرهنگ هستند. آن فرهنگ، مبتنی است بر راحتطلبی و تبعیت از دل هوس آلود است. این با کار و صنعت و تلاشهای شبانه روزی فرق دارد.میشود انسان راحت طلب همیتش تلاشی باشد که منجر به رفاه خودو چپاول ملتها شود..
فرهنگ راحت طلبی غرب محورش تبعیت ازدل هوس آلود و منغعت طلب است. (۷) در آن فرهنگ، راحتطلبی تبلیغ میشود تا محصولاتشان بازار پیدا کند و ازطرفی اراده ای برای مقابله با آنها شکل نگیرد.
راحت طلبی در مقابل مسئولیت پذیری است . در بحث ما مترادف رفاه طلبی همان مسئولیت گریزی است. هر راحت طلب و رفاه طلبی کسل و تنبل نیست ریشه تنبلی ممکن است راحت طلبی باشد ولی چه بسیار راحت طلبانی که بسیار اهل تلاش و تکاپو هستند.وبرای راحت تر بودن خود هزینه میکنند و با بهره مندی از مزدوران خودجنگ هم به راه می اندازند.
جامعۀ راحتطلب به جایی نخواهد رسید:
تفسیر زندگی یعنی مدیریت رنج. یعنی به استقبال رنج برو و عاقلانه سختیها را مدیریت کن و این خیلی متفاوت است با فرار ابلهانه و احمقانه از رنج. دعوتهای نفس و شیطان ما را به فرار احمقانه از رنج دعوت میکندو همین شیطان در جاهایی دیگر از افراد خودش کار میکشد. خدا وفرهنگ اسلامی ما را به استقبال عاقلانه از رنج دعوت میکند. از دل چنین فکر و فرهنگی، جهاد برمیخیزد. امیرالمؤمنین علی(ع) چی میفرمودند؟ به استقبال سختیها بروید ، سختیها کاهش پیدا خواهد کرد و الّا سختیهای بدتری نصیبتان خواهد شد، رنج اضافی هم خواهید کشید، مگر میتواند کسی رنج نکشد؟(۸)
برای موفقیت، راضی شدن به اسلام حداقلی ممنوع:
از عوامل حاکمیت و رشد اسلام آمریکایی روحیه راحت طلبی و عافیت خواهی است. دشمن در مذاکره ، مثل شیطان وعده راحتی می دهد وفریب می دهد تا تو به حداقلها راضی شوی.
امام خامنه ای:«ما باید این اصل را از یاد نبریم که وظیفهی ما تحقّق بخشیدن به اسلام بکامله است؛ باید دنبال اسلام کامل باشیم. اینجور نباشد که از آرمان اسلام بکاهیم بهخاطر اینکه مثلاً در فلان قضیّه موفّق بشویم؛ نه، موفّقیّت ما، پیشرفت ما وابسته به این است که انشاءالله بتوانیم [اسلام کامل را محقّق کنیم]. اگر اینجور شد، خدای متعال هم کمک خواهد کرد،»(دیدار با خبرگان اسفند۹۳)
خداوند به پیامبر رحمت که کسی به زیبای او لبخند نمی زد و به لطافت او رفتار نمی کرد به صراحت می فرماید مراقب باش و بدان که هرچه قدر هم که رحمه للعالمن باشی دشمنان از توراضی نمیشوند مگر اینکه تغییر رفتار دهی واز اسلام کامل به یک اسلام حداقلی اکتفا کنی و در جهت منافع آنها گام عملی برداری.والا اعتماد آنها جلب نمی شود(۹)
منظور دشمن از تغییر رفتار:
«آنچه ما امروز در زبان مستکبرین و مخالفین نظام اسلامی و مشخّصاً جمهوری اسلامی مشاهده میکنیم که با «تغییر رفتار» از آن یاد میکنند – گاهی میگویند ما تغییر نظام را نمیخواهیم، تغییر رفتار را میخواهیم – [همین است]. تغییر رفتار با تغییر نظام هیچ تفاوتی ندارد؛ درست همان است؛ یعنی تغییر آن سیرت اسلامی؛ این معنای تغییر رفتار است. تغییر رفتار یعنی شما از آن چیزهایی که از لوازم قطعی و حتمی حرکت به آن سرمنزل است، دست بردارید؛ از آن کوتاه بیایید و نسبت به آن، اهتمام خودتان را از دست بدهید؛ این معنای تغییر رفتار است؛ یعنی همان چیزی که گاهی از آن در برخی از گفتهها و نوشتهها تعبیر میشود به دین حدّاقلّی؛ یعنی کاستن از آرمانها که بهمعنای نابودی سیرت دین است. این دین حدّاقلّی یعنی در واقع دین را حذف کردن حالا در چنین وضعیّتی هدف ما این است و خطّمشی قطعی ما باید این باشد که دنبال اسلامِ تمام و کامل باشیم؛»(۱۰)
اعتکاف فرصتی برای بودن با امام دلها:
آری رجب فرصتی برای تمرین خدا حافظی با راحت طلبی است و بهترین زمان برای تدارک قدرت برتر و محکم کردن اراده انسانی مان همین روزهای سال است .ماهی که انسان میتواند با نوشیدن از چشمه سار آن دل خود را حیاتی دوباره ببخشد و به تماشای ماه دل خود بنشیند و در آینه دل وجه دلدار و صاحب زمان خویش را ببیند تا گامی در یاری او بردارد.که قران فرمود: لحظه ای چشم برمدار از کسانیکه که دائما خدای خود را میخوانند و از خدا باوری به دنبال رویت رخ زیبای وجه الله الاعظم یعنی امام زمان خود هستند. و اعتکاف بهترین فرصت در این روزهای نورانی این ماه است.(۱۱)
………………………………………………………………………………………………………………………
پاورقی
(۱)حضرت موسى بن جعفر ؛ امام کاظم علیه السلام فرمودند : «رَجَبٌ نَهَرٌ فِی الْجَنَّهِ أَشَدُّ بَیَاضاً مِنَ اللَّبَنِ وَ أَحْلَى مِنَ الْعَسَلِ مَنْ صَامَ یَوْماً مِنْ رَجَبٍ سَقَاهُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ مِنْ ذَلِکَ النَّهَر». ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص ۵۳ رجب، نام رودى است در بهشت که از شیر سفیدتر و از عسل شیرین تر است، کسى که یک روز از ماه رجب را روزه بگیرد خداوند متعال از (زلال جارى) آن رود به او می نوشاند.
(۲)«النَّاسُ أَبْنَاءُ الدُّنْیَا وَ الْوَلَدُ مَطْبُوعٌ عَلَى حُبِّ أُمِّه»(غررالحکم/۲۳۴۹)
(۳)فَوَسْوَسَ إِلَیْهِ الشَّیْطَانُ قَالَ یَا آدَمُ هَلْ أَدُلُّکَ عَلَىٰ شَجَرَهِ الْخُلْدِ وَمُلْکٍ لَا یَبْلَىٰ ﴿١٢٠﴾ فَأَکَلَا مِنْهَا فَبَدَتْ لَهُمَا سَوْآتُهُمَا
پس شیطان او را وسوسه کرد، گفت: ای آدم! آیا تو را به درخت جاودان و سلطنتی که کهنه نمی شود، راهنمایی کنم؟ پس هر دو [به سبب وسوسه شیطان] از میوه آن [درخت] خوردند، در نتیجه شرمگاهشان بر آنان پدیدار شد(سوره طه)
(۴)« أَلَا وَ قَدْ أَرَى وَ اللَّهِ أَنْ قَدْ أَخْلَدْتُمْ إِلَى الْخَفْضِ وَ رَکَنْتُمْ إِلَى الدَّعَه»(کشف الغمه/۱/۴۹۱)
(۵)صحیفه جلد ۱۲، صفحۀ ۴۸۷،
۶) (صحیفه امام/۱۴/۵۱۹)
(۷)«أَ رَأَیْتَ مَنِ اتَّخَذَ إِلهَهُ هَواهُ»(فرقان/۴۳) آیا دیدی کسی که خدای خودش را هوای نفس قرار داد؟
(۸)(إِنْ لِلنَّکَبَاتِ غَایَاتٍ لَا بُدَّ أَنْ تَنْتَهِیَ إِلَیْهَا فَإِذَا أُحْکِمَ عَلَى أَحَدِکُمْ لَهَا فَلْیُطَأْطِئْ لَهَا وَ یَصْبِرْ حَتَّى تَجُوزَ فَإِنَّ إِعْمَالَ الْحِیلَهِ فِیهَا عِنْدَ إِقْبَالِهَا زَائِدٌ فِی مَکْرُوهِهَا. التمحیص/۶۴ و تحف العقول/۲۰۱)
(۹)« وَلَن تَرْضَى عَنکَ الْیَهُودُ وَلاَ النَّصَارَى حَتَّى تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْ قُلْ إِنَّ هُدَى اللّهِ هُوَ الْهُدَى وَلَئِنِ اتَّبَعْتَ أَهْوَاءهُم بَعدَ الَّذِی جَاءکَ مِنَ الْعِلْمِ مَا لَکَ مِنَ اللّهِ مِن وَلِیٍّ وَلاَ نَصِیرٍ (البقره۱۰۲) و یهود و نصارا هرگز از تو راضى نخواهند شد مگر آن که از آیین آنها پیروى کنى. بگو: بىتردید هدایت واقعى همان هدایت خداست. و اگر پس از دانشى که تو را حاصل شده از هوسهاى آنها پیروى کنى در برابر خدا هیچ سرپرست و یاورى نخواهى داشت
(۱۰)(مقام معظم رهبری۲۱/۱۲/۹۳)
۱۱)وَاصْبِرْ نَفْسَکَ مَعَ الَّذِینَ یَدْعُونَ رَبَّهُم بِالْغَدَاهِ وَالْعَشِیِّ یُرِیدُونَ وَجْهَهُ وَلَا تَعْدُ عَیْنَاکَ عَنْهُمْ تُرِیدُ زِینَهَ الْحَیَاهِ الدُّنْیَا وَلَا تُطِعْ مَنْ أَغْفَلْنَا قَلْبَهُ عَن ذِکْرِنَا وَاتَّبَعَ هَوَاهُ وَکَانَ أَمْرُهُ فُرُطًا با کسانى باش که پروردگارشان را صبح و شام مىخوانند و وجه الله را مىجویند ، و براى تجمل زندگى دنیا چشم از ایشان بر مگیر، و از آن کس که قلبش را از یاد خودمان غافل ساختهایم و از پى هواى نفس خود مىرود و اساس کارش بر تجاوز است اطاعت مکن(کهف۲۸)
منبع: صاحب نیوز