۱۱:۰۲ - یکشنبه ۲۳ فروردین ۱۳۹۴

با نظر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی؛

ایمنی غذا از مزرعه تا سفره شعار بهداشتی سال 94 انتخاب شد

هفته سلامت با شعار عزم ملي براي دسترسي عادلانه به خدمات سلامت از ۷-۱ ارديبهشت ۱۳۹۴ برگزار می شود.

به گزارش پایگاه خبری“شاهین نا“ با نظر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شعار بهداشتی سال 1394 با نام “ايمني غذا، از مزرعه تا سفره” نام گذاری شد.

هفته سلامت نیز که هر ساله از اول تا هفتم اردیبهشت برگزار می شود در سال جدید با شعار “عزم ملي براي دسترسي عادلانه به خدمات سلامت” نامگذاری و روز شمار این هفته به شرح زیر می باشد:

  • سه‌شنبه اول اردیبهشت 94 روز «سلامت و ارتقای ایمنی غذا»
  • چهارشنبه 2 اردیبهشت 94 روز «سلامت و سبک زندگی ایرانی ـ اسلامی»
  • پنجشنبه 3 اردیبهشت 94 روز «عدالت در سلامت و ارتقای خدمات بهداشتی- درمانی»
  • جمعه 4 اردیبهشت 94 روز «سلامت، آموزش همگانی و خودمراقبتی»
  • شنبه 5 اردیبهشت 94 روز «سلامت و مشارکت‌های اجتماعی»
  • یکشنبه 6 اردیبهشت 94 روز «سیاست‌های کلی سلامت، همکاری بین‌بخشی»
  • دوشنبه 7 اردیبهشت 94 روز «اقتصاد سلامت و توسعه سرمایه‌گذاری»

نکات طلایی برای انتخاب هایی که سلامتی افراد را بهبود می بخشد

هركسي علاقمند است كه سالم به نظر برسد و سلامتي را احساس كند. با انتخاب مواد غذايي امن‌تر، تغذيه سالم ‌تر و فعاليت بدني منظم،مي‌توانيد سلامت خود را در طول زندگي‌تان بهبود بخشيد. اين انتخاب‌ها بسيار مهم هستند زيرا آنها در مورد تصميماتي هستند كه تنها شما مي‌توانيد بگيريد.

 پنج كليد طلایی براي مواد غذايي ايمن

1-     تميزي و پاكيزگي را حفظ كنيد.

–          قبل از دست زدن به مواد غذايي و مكرراً در طول آماده سازي مواد غذايي دستان خود را بشوييد.

–          پس از رفتن به توالت دست‌هاي خود را بشوييد.

–          تمام سطوح و تجهيزات مورد استفاده براي آماده‌سازي مواد غذايي را بشوييد و بر طبق اصول بهداشتي رفتار كنيد.

–          از فضاي آشپزخانه و مواد غذايي در برابر حشرات، آفات و ساير حيوانات حفاظت كنيد.

2-     مواد غذايي خام و پخته را جدا نگهداري كنيد.

–          گوشت، مرغ و غذاهاي دريايي خام را از ديگر مواد غذايي جدا كنيد.

–          براي آماده كردن مواد غذايي خام از تجهيزات و وسايل (مانند چاقو و تخته خردكن) جداگانه استفاده كنيد.

–          براي جلوگيري از تماس مواد غذايي خام و آماده شده، مواد غذايي را در ظروف درب‌دار نگهداري كنيد.

3-     مواد غذايي را كاملاً بپزيد.

–          مواد غذايي را كاملاً بپزيد، به خصوص گوشت قرمز، مرغ، تخم مرغ و مواد غذايي دريايي

–     غذاهايي مانند سوپ و خورش را به نقطه جوش برسانيد تا مطمئن شويد كه آنها به 70 درجه سانتي‌گراد رسيده‌اند. در حالت ايده‌آل، از يك دماسنج استفاده كنيد.

–          براي مصرف مواد غذايي كه قبلاً پخته شده‌اند، آنها را به طور كامل داغ كنيد.

–     زماني كه مواد غذايي را كباب، سرخ و يا بريان مي‌كنيد از طبخ بيش از حد آنها اجتناب كنيد زيرا ممكن است باعث توليد مواد شيميايي سمي شود.

4-     مواد غذايي را در دماي مناسب نگه داريد.

–          مواد غذايي پخته شده را بيش از 2 ساعت در دماي اتاق رها نكنيد.

–          تمام مواد غذايي پخته شده و فاسدشدني را به سرعت در جاي خنك قرار دهيد (ترجيحاً زير 5 درجه سانتي‌گراد).

–          مواد غذايي پخته شده را پيش از مصرف در دماي خيلي داغ (بيش از 60 درجه سانتي‌گراد) نگه داريد.

–          مواد غذايي را براي مدت طولاني حتي در يخچال و فريزر ذخيره نكنيد.

–          براي اينكه مواد غذايي را از حالت انجماد خارج كنيد، آنها را در دماي اتاق قرار ندهيد.

5-     از آب و مواد اوليه سالم استفاده كنيد.

–          از آب سالم و تصفيه شده استفاده كنيد.

–          مواد غذايي تازه و سالم را انتخاب كنيد.

–          براي حفظ سلامتي، از مواد غذايي پاستوريزه، مانند شير پاستوريزه استفاده كنيد.

–          ميوه‌ها و سبزي‌ها را بشوييد، به خصوص اگر خام خورده مي‌شوند.

–          از مواد غذايي كه تاريخ انقضاي آنها گذشته است،استفاده نكنيد.

پنج كليد طلایی براي رژيم غذايي سالم

1-     به نوزادتان در 6 ماه اول زندگي فقط شير مادر بدهيد.

–          از بدو تولد تا 6 ماهگي، نوزاد شما بايد تنها شيرمادر را در روز و شب دريافت كند.

–          هروقت نوزاد احساس گرسنگي كرد، به او شير بدهيد.

2-      مواد غذايي متنوعي را بخوريد.

–     روزانه از هر پنج گروه غذاي اصلي يعني گروه نان و غلات، گروه سبزي‌ها، گروه ميوه‌ها، گروه شير و لبنيات و گروه گوشت، حبوبات و تخم مرغ در حد تعادل مصرف كنيد.

3-     سبزي‌ها و ميوه‌ها را به اندازه كافي مصرف كنيد.

–          ميوه‌ها و سبزي‌هاي متنوعي را مصرف كنيد. (بيش از 400 گرم در روز)

–          سبزي‌ها و ميوه‌هاي خام را به عنوان ميان وعده به جاي تنقلاتي كه قند يا چربي بالايي دارند، استفاده كنيد.

–          هنگام طبخ سبزي‌ها و ميوه‌ها، از پختن بيش از حد آنها جلوگيري كنيد زيرا مي‌تواند باعث از بين رفتن ويتامين‌هاي مهم شود.

–          ميوه‌ها و سبزي‌هاي كنسرو و يا خشك شده ممكن است مورد استفاده قرار گيرند، انواع بدون نمك يا قند اضافه شده را انتخاب كنيد.

4-     از چربي‌ها و روغن‌ها به طور محدود مصرف كنيد.

–          روغن‌هاي گياهي غيراشباع (مانند زيتون، سويا، آفتابگردان، ذرت) را به جاي چربي‌هاي حيواني يا روغن داراي جربي‌هاي اشباع بالا (به عنوان مثال نارگيل و روغن نخل) انتخاب كنيد.

–          گوشت سفيد (به عنوان مثال مرغ و ماهي) كه به طور كلي چربي كمتري نسبت به گوشت قرمز دارند را انتخاب كنيد.

–          مصرف گوشت فرآوري شده كه چربي و نمك بالايي دارند را محدود كنيد.

–          تا جايي كه امكان دارد از شير و محصولات لبني كم چرب استفاده كنيد.

–          از مصرف مواد غذايي كه در روغن حاوي اسيدهاي چرب ترانس صنعتي، فراوري، پخته و سرخ شده‌اند، اجتناب كنيد.

–          روغن جامد را حذف كنيد.

–          مصرف فست فودها را كاهش دهيد.

5-     نمك و قند كمتري مصرف كنيد.

–          هنگام پخت و پز و آماده‌سازي مواد غذايي تا حد امكان از نمك كمتري استفاده كنيد.

–          از مصرف مواد غذايي كه حاوي نمك بالايي هستند، اجتناب كنيد.

–          مصرف نوشابه‌ها و آب‌ميوه‌هاي شيرين شده با قند را محدود كنيد.

–     به جاي مواد غذايي شيرين و شيريني‌هاي صنعتي (به عنوان مثال كلوچه و كيك)، ميوه‌هاي تازه را به عنوان ميان وعده انتخاب كنيد.

پنج كليد براي فعاليت بدني مناسب

1-     اگر فعاليت بدني كافي نداريد، خيلي دير نيست، فعاليت بدني منظم را شروع كنيد و كم تحركي را فراموش كنيد.

–          درجستجوي يك فعاليت بدني سرگرم كننده باشيد.

–          به تدريج فعاليت‌هاي بدني گروهي خود را افزايش دهيد.

–          به همراه اعضاي خانواده فعال باشيد – در خانه و خارج از خانه

–          در طول فعاليت‌هاي روزانه خود، سعي كنيد براي مدت كوتاه‌تر بنشينيد.

2-     با هر روشي كه براي شما ممكن است، هر روز از نظر بدني فعال باشيد.

–          مسافت بين خانه و مراكز خريد محلي را پياده روي كنيد.

–          به جاي آسانسور از پله استفاده كنيد.

–          از اتوبوس زودتر پياده شويد و مقداري از راه را پياده برويد.

3-     حداقل 150 دقيقه فعاليت بدني با شدت متوسط در هر هفته داشته باشيد.

–          فعاليت بدني را به عنوان بخشي از كار معمول و منظم خود قرار دهيد.

–          برنامه‌ريزي كنيد تا دوستان‌تانرا ملاقات كنيد و با هم فعاليت بدني داشته باشيد.

–          بخشي از زمان استراحت خود در محيط كار را به انجام فعاليت بدني با همكاران خود اختصاص دهيد.

–          انجام كارهاي خانه، باغباني كردن و پياده‌روي نمونه‌هاي خوبي از فعاليت بدني با شدت متوسط هستند.

4-     اگر شما مي‌توانيد، براي ارتقاي سلامت و تناسب اندام از برخي فعاليت‌هاي بدني منظم با شدت بالا، لذت ببريد.

–     فعاليت بدني با شدت بالا را مي‌توان از ورزش‌هايي مانند فوتبال، بدمينتون و يا بسكتبال و فعاليت‌هايي مانند ايروبيك، دويدن و شنا به دست آورد.

–          عضو يك تيم يا باشگاه ورزشي كه شما از آن لذت مي‌بريد، شويد.

–          براي رفتن به محل كار به جاي استفاده از خودرو، دوچرخه سواري كنيد.

5-     نوجوانان و جوانان در سن مدرسه بايد حداقل 60 دقيقه در روز فعااليت بدني با شدت متوسط تا بالا داشته باشند.

–          نوجوانان و جوانان را تشويق كنيد كه براي تفريح در ورزش و فعاليت بدني شركت كنند.

–          براي نوجوانان و جوانان يك محيط امن و حمايتي براي فعاليت بدني فراهم كنيد.

–          نوجوانان و جوانان را در معرض طيف گسترده‌اي از فعاليت‌هاي بدني در مدرسه و خانه قرار دهيد.

افزايش دانش‌ در مورد پنج رفتار كليدي مربوط به هريك از زمينه‌هاي فوق مي‌تواند به شما كمك كند انتخاب بهتري داشته باشيد. اين رفتارهاي كليدي براي سلامتي شما مهم هستند و تفاوتي نمي‌كند كه شما چند سال داريد و يا اينكه كجاي ايران زندگي مي‌كنيد.

بهتر به نظر رسيدن، احساس بهتر، كاهش مراجعه به پزشك، حفظ قند خون و فشارخون طبيعي، حفظ وزن مناسب – اين‌ها فقط چند مورد از مزاياي اتخاذ رفتارهاي كليدي شرح داده شده است که توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي با همكاري سازمان بهداشت جهاني تهيه شده است. اين بخشي از استراتژي كلي به منظور افزايش آگاهي عمومي در مورد سهم مواد غذايي و فعاليت بدني بر شيوه زندگي سالم است.

دیدگاهتان را بنویسید

توجه: از انتشار نظرات توهین آمیز معذوریم.