۱۳:۲۰ - شنبه ۲۵ بهمن ۱۳۹۳

یک جامعه‌شناس

فضای مجازی، ابزار ارتباطی نسل جوان است/ اين فضا در جامعه ما فراتر از یک ابزار ارتباطی صرف است

فضای مجازی ابزار ارتباطی نسل جوان، در جامعه ما است، چرا که از طریق همین فضا و شبکه های اجتماعی است که این نسل با همگنان خود در ارتباط قرار گرفته و اقدام به باز تولید و تحکیم هویت نسلی خود می کند.

به گزارش پایگاه خبری“شاهین نا” فضای مجازی، فضای سایبری و فضای اینترنتی و غیره، واژه ها و محیط هایی که تکنولوژی در جهان امروز شرایطی را فراهم نموده است که کمتر انسانی با آن ها سرو کار نداشته یا حداقل نام آن ها را نشنیده باشد؛ فضایي که اگر صحیح و اصولی از آن استفاده شود، افراد می توانند با کمک آن نیازهای اقتصادی، مانند پیدا کردن شغل و درآمد مناسب، تهیه بلیط سفر، انجام معاملات بانکی و دیگر نیازهای علمی و فرهنگی خود را برآورده کنند، اما اگر همین فضا به درستی از آن استفاده نشود، می تواند باعث ایجاد انواع آسیب ها برای شخص شود. آسیب هایی مانند اعتیاد اینترنتی، سرقت های اینترنتی و سوء استفاده های اینترنتی؛ پدیده هايی که در سالهای اخیر جامعه ما با آن دست به گریبان است.
علاقه شديد جوانان به فضاي مجازي، برایم تعجب آور است
مهری زنی ۵۵ ساله و مادر پسری ۲۴ ساله است؛ مهری در رابطه با تجربیاتش می‌گوید: پسر من هر وقت در خانه یا پای تلویزیون است در فضای مجازی مشغول به ارتباط با دیگران است.
مهری می‌گوید: واقعا برای خود من هم تعجب آور است که چرا تا این اندازه پسرم نسبت به فضای مجازی و ارتباط برقرار کردن در آن علاقه نشان می‌دهد، شخصا نمی دانم در شرایطی که ما به عنوان والدین چیزی برای او به لحاظ مالی و معنوی کم نگذاشته ایم، پس دلیل این همه علاقه زیاد او به پیگیری اخبار ستاره ها و حضور در فضای مجاری به چه معنا است.
ستاره های سینما اینستاگرام خود را بستند
جدیدا اخباری منتشر شد، مبنی براین که فلان بازیگر و ستاره سینما و یا فلان ورزشکار در پی دردسرها و مزاحمت‌هایي که برخی از طرفدارانش برای او در فضای مجاری ایجاد کردند، اینستاگرام خود را بست، اتفاقی که از جانب افراد و گروه‌های مختلف اجتماعی با واکنش متفاوتی مواجه شد و به شکل های گوناگونی تفسیر شد. برخی این گونه از رفتارها را بر نابالغ بودن و نا آگاه بودن مردم در زمینه فضای مجازی تعبیر کردند و برخی این گونه از رفتارها را حمل بر دخالت و تجسس های نادرست از جانب مخاطبان قلمداد کردند و از سوی دیگر برخی از افراد استدلال کردند، شهرت همیشه نمی تواند به نفع اهالی سینما و ستاره ها باشد، چرا که به هر حال شهرت هم قواعد خاص خودش را دارد و بنابراین افراد مشهور باید خواسته یا ناخواسته آن را بپذیرند و این طور استدلال کردند، که چه طور یک بازیگر و ستاره سینما برای چاپ عکسش بر روی مجله مبالغ قابل توجهی دریافت می کند و در زمان خوشی و به عنوان خانواده خوشبخت با همسرش در محافل عمومی ظاهر می شود، و خود و خانواده اش را خوشبخت و شادکام معرفی می کند، بنابراین باید عواقب شهرت را بپذیرد، چرا که در سینمای هالیود نیز این اتفاقات زیاد می افتد.
نقطه نظراتی که به نظر می رسد، هر کدام در جایگاه خود از زوایای گوناگون مفید و درست و از زوایای دیگری می تواند غلط باشد، اما نکته مهم در این رابطه این است که متاسفانه در سال‌های اخیر به شکل های گوناگون با این قبیل از وقایع زیاد مواجه می شویم و صحت این ادعا را با کمی بررسی در فضای مجازی متوجه شد، به گونه ای که توهین و اهانت را در این فضا زیاد می بینیم.
فضای مجازی ابزار ارتباطی نسل جوان است
دکتر مسعود کیان‌پور، جامعه‌شناس و استاد دانشگاه با بيان اينكه فضای مجازی ابزار ارتباطی نسل جوان در جامعه ما است، تاکید کرد: اين فضاها در جامعه ما فراتر از یک ابزار ارتباطی صرف است، چرا که اساسا از طریق همین فضا و شبکه های اجتماعی ملحوظ در آن است که این نسل با همگنان خود در ارتباط متقابل قرار گرفته و اقدام به بازتولید و تحکیم هویت نسلی خود می کند.
این جامعه شناس گفت: باید توجه داشت که نسل مذکور نسبت به نظام ارزشی مسلط در جامعه بدبین و بی اعتماد است و به دنبال بازتعریف نظام ارزشی مختص خود می باشد، نظامی که در آن اخلاقیات و اصول حاکم بر رفتار ماهیتی نسبی، گذرا و موقعیتی دارند. برای این نسل هیچ رفتاری به طور مطلق خوب یا بد نیست بلکه همه چیز را باید در چارچوب موقعیت معنا بخشید و آنچه بیش از همه اهمیت دارد اتخاذ موضعی مبتنی بر بی تفاوتی اخلاقی و لذت بردن از لحظه و خوش بودن است.
کیانپور تصریح کرد: نسل جوان، با ایجاد نوعی گمنامی کاذب در فضای مجازی، فرصتی فراهم می کند تا ضمن فرار از فشارهای ساختاری و هنجاری حاکم بر دنیای واقعی، دست به نوعی تابوشکنی و مقابله با اقتداری بزند که در دنیای واقعی توان مقابله با آن را ندارد و چه بسا از تمامیت خواهی آن گریزان است.
این استاد دانشگاه افزود: فحاشی و هتک حرمت جنسی از جمله حوزه هایی است که در دنیای واقعی با نوعی حساسیت مذهبی-اخلاقی در جامعه ما مورد برخورد قرار می گیرد و بنابراین چالش با آن دشوار و پرهزینه است، اما در فضای مجازی به راحتی می توان این مرزها را در هم نوردید و اقدام به تابوشکنی کرد.
وی خاطرنشان کرد: نسل جدید یک نسل تابوشکن است که مطابق با اخلاق مدرن، مرز بین امر مقدس و امر کفرآمیز را مخدوش کرده و آنچه بیش از همه برایش جذابیت دارد، بروز و بیان خودش به صورت خودانگیخته و ارتجالی است.

منبع:ایمنا

دیدگاهتان را بنویسید

توجه: از انتشار نظرات توهین آمیز معذوریم.