ارزش های غذایی تخم مرغ
تخم مرغ بهترين پروتئيني است كه ميتوان خريد و با نان بعنوان يك غذاي كامل و مغذي كه تمام احتياجات تغذيهاي را در يك وعده غذايي تأمين ميكند، مصرف نمود.
به گزارش پایگاه خبری“شاهین نا“تخم مرغ نه تنها يك وعده غذايي خوشمزه و كامل و همچنين عنصر جدايي ناپذر براي تهيه بسياري از غذاها است. بعلاوه سالهاست كه تخم مرغ به عنوان يك منبع غذايي طبيعي و كامل مطرح ميباشد.
اين ويژگي، به علت مواد مغذي استثنايي تخم مرغ است كه داراي پروتئين با كيفيت بالا (داراي تمام 9 اسيد آمينه ضروري) و مقادير قابل توجهي از ويتامينها و مواد معدني ضروري است .
علاوه بر اين كولين تخم مرغ صرف نظر از تأثير قابل توجه بر روي عملكرد مغز و سيستم عصبي براي رشد و نمو جنين و كودك و همچنين تقويت حافظه، بر روي سلامت قلب و عروق نيز موثر است. از آنجا كه تخم مرغ منبع خوبي از ويتامينهاي گروه ب بويژه B12 نيز هست اهميت عمدهاي در روند تبديل هموسيستئين به مولكولهاي بيخطر دارد. لوتئين و گزانتين زرده تخم مرغ با حداكثر تأثيرگذاري در مقايسه با ساير غذاهاي حاوي اين مواد يا مكملها، از تحليل رفتن لايه ماكولاي شبكيه و نابينائي ناشي از آن در سالخوردگي جلوگيري مي كند. عليرغم تمامي اين شگفتيها متأسفانه جايگاه تخم مرغ در سبد غذايي خانوارها بدليل ناآگاهي در خصوص كلسترول آن، كاهش يافته است. بيشترين تحقيقات علمي اخير نه فقط تخم مرغ را به گذشته درخشان آن برميگرداند، بلكه جايگاه آن را به عنوان يك غذاي كاربردي بالا برده و دلايلي را براي مصرف هميشگي تخم مرغ ارائه مي كند.
با وجود تمامي تحقيقات پزشكي صورت گرفته در مورد كلسترول، اكثر مصرف كنندگان تخم مرغ از اين تحقيقات بياطلاعند كه تخم مرغ يك غذاي ارزشمند با قيمت مناسب در يك رژيم غذايي سالم ميباشد. تخم مرغ نه تنها بالاترين منبع پروتئين مطلوب قابل مصرف است بلكه تقريباً تمامي ويتامينها (بجز ويتامين( C و مواد معدني ضروري مورد نياز انسان را دارا مي باشد.
در حقيقت، پروتئين تخم مرغ چنان كيفيت بالايي را دارد كه بعنوان استانداردي براي مقايسه ساير پروتئينها استفاده ميشود.
تخم مرغ ارزش بيولوژيكي 7/93% دارد. ارزش بيولوژيي ساير مواد غذايي عبارتند از 5/84 براي شير، 76% براي ماهي و 3/74% براي گوشت گاو.
بنابراين تخم مرغ بهترين پروتئيني است كه ميتوان خريد و با نان بعنوان يك غذاي كامل و مغذي كه تمام احتياجات تغذيهاي را در يك وعده غذايي تأمين ميكند، مصرف نمود.
در حالي كه تخم مرغ فقط 3/1% انرژي متوسط مورد نياز روزانه را تأمين ميكند، يك ماده غذايي غني محسوب ميشود كه مقدار مواد مغذي بيشتري را نسبت به انرژي براي مصرف كننده تأمين ميكند.
متأسفانه بدلايل مختلف فرهنگي، سرانه مصرف اين پروتئين بسيار مغذي و كامل و از سويي ارزان در سبد غذايي خانوار بسيار كم بوده و لزوم فرهنگسازي براي روي آوردن به چنين فراورده مهم و ارزشمند غذايي از ضرورتهاي اجتناب ناپذير جامعه جوان و در حال رشد ايران است و اصلاح الگوي مصرف آن بسيار ضروري است.
عبدالعلی غلامپور کارشناس مسئول تغذیه مرکز بهداشت شماره یک اصفهان