نگاهی بر مواضع اقتصادی رییس جمهور؛
آمارهایی که قرار است جادو کند!
همه منتظر نتیجه مذاکرات هسته ای هستند، پروژه های عمرانی و ساخت و سازها متوقف شده است و کسی رغبت نمی کند کار کند، سرمایه گذاری انجام دهد یا خرید کند. سیاستهای اقتصاد مقاومتی خاک می خورد و تنها نتیجه به مذاکرات هسته ای چشم دوخته ایم.
به گزارش پایگاه خبری”شاهین نا” به نقل از صاحب نیوز/ رییس جمهور در نشست خبری اخیر خود اعلام نمود که نه تنها تورم کنترل شده که رکود را نیز پشت سر گذاشته ایم، رشد مثبت اقتصادی اتفاق افتاده است و…در کل وضعیت اقتصادی کشور مثبت و رو به جلوست.
نخستین واکنش به این سخنان از آن رییس کمیسیون اقتصاد مجلس است که اعلام کرد:”کشور نه تنها از رکود خارج نشده، بلکه رکود روز به روز گسترش می یابد.”
***تورم آمیخته با رکود
نگرانی دولت یازدهم از رشد شتابان تورم باعث شد تا بودجه انقباضی برای کشور تدارک ببیند.
به بیان دیگر زیر ساختهای اقتصادی و عملکرد خاصی همانند کنترل نقدینگی آنچنان که باید و شاید در کشور انجام نشد و تنها مانور بر حذف تحریمها، اطلاع رسانی برای ارتباط با سایر کشورها و بهبود وضعیت تجارت به همراه بودجه انقباضی، تورم را تا به نزدیک هسته سخت آن کنترل کرد اما در عوض رکودی سخت بر بازار حاکم و کاهش تقاضای گسترده را نیز رقم زد.
در واقع شتاب تورم به قیمت رکود کنترل شده است و رکود امروز در زندگی مردم ملموس است.
عدم خرید و فروش در بازار به عیان دیده میشود و سر فصل اخبار واژه رکود است که با کلماتی همانند مسکن، طلا، خودرو و…آمیخته است.
کارگران فصلی به علت تعطیلی پروژه های عمرانی و رکود در ساخت مسکن، درآمدی ندارند و در نتیجه قدرت خریدشان کاهش یافته است.
کارخانه های ذوب آهن و سیمان دچار مشکلات اساسی هستند، زیرا انبارهایشان از تولید اشباع شده است و تقاضایی برای اجناسشان وجود ندارد.
به گفته رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت اصفهان این استان با داشتن بیش از ۸ هزار و ۳۰۰ واحد صنعتی فعال، با سرمایهگذاری بیش از ۲۴۱ هزار میلیارد ریال و ۲۵۰ هزار نفر اشتغال، جایگاه نخست صنعت ایران را به خود اختصاص داده است، پس وضعیت صنایع اصفهان میتواند آیینه تمام نمای تولید کشور باشد.
“هشت درصد صنایع استان در وضعیت رکود به سر میبرند و ۹۲ درصد بقیه، با ۲۵ تا ۱۰۰ درصد ظرفیت تولید در حال فعالیت هستند. “این گفته رسول زرگرپور، استاندار اصفهان است.
برآورد حمیدرضا فولادگر، نماینده مردم اصفهان در مجلس نیز این است که با وجود ظرفیتهای موجود در اصفهان، تنها ۴۰ درصد از واحدهای صنعتی استان فعال هستندو بقیه این واحدها، نیمه فعال یا در تعطیلی کاملند..
“درحالحاضر، بیشتر صنایع اصفهان مشکل نقدینگی دارند و توان تولید کامل خود را از دست دادهاند.” این سخن مصطفی رناسی،نایب رییس اتاق بازرگانی اصفهان است.
سیدعبدالوهاب سهل آبادی، رییس خانه صنعت معدن و تجارت ایران میگوید:”با اینکه رکود به اندازه تورم برای اقتصاد مشکل آفرین است اما دولت با سیاستهای انقباضی به کاهش تورم روی آورده است و برای اجرای این سیاستها به واحدهای تولیدی فشار وارد می کند.”
در این وضعیت باید پرسید آماری که توسط رییس دولت در نشست خبری اعلام شد از کجا آمده است؟
****آمار جادویی!
البته رییس جمهور سال گذشته در دومین نشست مشترک دولت و مجلس نیز اعلام کردکه” تورم را مهار کردیم و کشور از رکود خارج شده است.”
همچنین در مراسم سال گذشته، سالگرد پیروزی انقلاب نیز رییس جمهور خبر از صفر شدن تورم داد.
شاید بتوان گفت که این آمار از تیم اقتصادی دولت سرچشمه میگیرد چرا که رئیس کل بانک مرکزی اوایل سال جاری اعلام میکند:” می توانم قاطعانه بگویم تورم امسال حداکثر ۱۶ درصد خواهد بود که در آخر اسفند پس از محاسبه آن را اعلام می کنیم، و رشد اقتصادی کشور نشان دهنده خروج کامل اقتصاد از رکود است.
***ناگهان رشد۴درصدی اقتصادی
یکی از ملاکهای خروج از رکود، رشد اقتصادی است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت میزان رشد اقتصادی ایران را در تیر ماه دو سال قبل منفی۲٫۲ درصد اعلام کرد. قرار بود این آمار تا پایان سال نود و دو به صفر برسدکه بنا بر اعلام مسوولان این اتفاق نیفتاد.
سال ۹۳به گفته محمد رضا نعمتزاده، رشد اقتصادی منفی ۵٫۸ درصد کشور با احتساب نفت به منفی ۲٫۲ درصد و بدون احتساب نفت به منفی دو درصد رسید.
بدین ترتیب رشد اقتصادی کشور،۴درصد مثبت شد ولی در آمارها اینگونه عنوان شد که رشد اقتصادی کشورمثبت ۴درصد شده است!
بنابراین در خصوص رشد اقتصادی بانک مرکزی باید به طور شفاف توضیح دهد که رشد اقتصادی به شکل موازی در همه بخش ها بوده است یا خیر؟
چرا که چند بخش که سهم بالایی در رشد اقتصادی دارند اثر خود را روی رشد اقتصادی گذاشتند و نمی توان آن را مبنای خروج از رکود قرار داد.
در زمینه خروج از رکود باید مسوولان ذی ربط به چند سوال پاسخ دهند:
🔴 اگر اقتصاد، کامل از رکود خارج شده است، به چه دلیل نرخ بیکاری دو رقمی است؟
🔴 باید دید مردم در بازار و در بنگاه های تولیدی، موجودی انبار و فروششان چقدر بوده است و ایا این شاخص رو به کاهش رفته است یا خیر؟
🔴یکی دیگر از شاخصها، ظرفیت تولید بنگاه است و باید بررسی شود در حال حاضر چند درصد از ظرفیت تولید بنگاه ها در حال استفاده شدن است؟
🔴نقش واردات گسترده را در ایجاد رکود توضیح دهند.
***انتظار و رکود
همه منتظر نتیجه مذاکرات هسته ای هستند، پروژه های عمرانی و ساخت و سازها متوقف شده است و کسی رغبت نمی کند کار کند، سرمایه گذاری انجام دهد یا خرید کند.
سیاستهای اقتصاد مقاومتی خاک می خورد و تنها نتیجه به مذاکرات هسته ای چشم دوخته ایم.
در حقیقت تنها کلیدی که باید مشکلات کشور را حل کند، رفع تحریمها و حل مشکلات هسته ایست که اگر اتفاق نیفتد شاید هیچ اتفاق مثبتی در حوزه اقتصاد کشور رخ ندهد.