۱۵:۴۰ - چهارشنبه ۰۶ اسفند ۱۳۹۳

لیست جدید مودیان مالیاتی چگونه رونمایی شد؛

شفافیت مالیاتی از نوع بودجه ای

بدون شک شفاف بودن در اقتصاد لازم است اما در زمانیکه پس از چند سال خبرها از دریافت تسهیلات کلان بدون وثیقه حکایت می کند، یا زمانی که فلان شرکت خصوصی همانند بانکها اقدام به جذب سرمایه مردم کرده و بورس راه می اندازد، واژه عدالت مالیاتی و شفافیت در اقتصاد زیر سوال می رود.

به گزارش پایگاه خبری“شاهین نا” به نقل از صاحب نیوز/ اخیرا رهبر معظم انقلاب در دیدار با مردم تبریز بر شفافیت اقتصاد و ساماندهی نظام جامع مالیاتی کشور تاکید کرده و فرموده اند که: ما امروز از ضعفا مالیات می‌گیریم از کارمند مالیات می‌گیریم از کارگر مالیات می‌گیریم از کاسب جزء مالیات می‌گیریم اما فلان کلان سرمایه‌دار فلان درآمد دار بی‌حساب‌ و کتاب از او مالیات نمی‌گیریم.

افرادیکه فرار مالیاتی دارند این‌ها جرم است کسی که این مالیات را نمی‌دهد در حقیقت کشور را وابسته می کند به پول مفت نفت وقتی کشور به پول نفت وابسته شد یک روز تحریم شده و یک‌ روز که نفت ارزان می شود یک روز شاخ‌ و شانه می‌کشند.

قلم اول از کارهای مهمی که باید انجام بگیرد این است که بودجه کشور بوسیله درآمدهای از درون مردم باشه یعنی از همین مالیات.

هرچند مقام معظم رهبری سالهای قبل نیز بر ساماندهی مالیات تاکید کرده بودند اما با سقوط قیمت نفت و تحریم های تحمیلی بر نظام جمهوری اسلامی ایران، توجه به داشتن درآمدی پایدار، مدنظر مسوولان نیز قرار گرفت.

در بودجه سال آینده نیز رشد درآمد مالیات و اضافه شدن تعدادی از اماکن خصوصی به پرداخت مالیات، نشان از توجه مسوولان ذی ربط به امر مالیات دارد.

*یک مصوبه، یک بودجه

با تصویب و پیشنهاد دولت، آستان‌های مقدس و قرارگاه‌های سازندگی مکلف به ارائه اظهارنامه مالیاتی و پرداخت آن شدند.

بر این اساس آستان‌های مقدس و قرارگاه‌های سازندگی مکلفند، در سال ۱۳۹۴ اظهارنامه مالیاتی و حساب سود و زیان درآمدهای سال ۱۳۹۳ مرتبط با سهام خود در شرکت‌ها و موسسات با فعالیتهای اقتصادی نظیر صنعتی، معدنی، تجاری و خدماتی را تسلیم ادارات مالیات کرده و مالیات آن را براساس قانون مالیاتهای مستقیم پرداخت نمایند.

پیش از آن، برخی نمایندگان پیشنهاد حذف این بند را ارائه کردند که فرهاد دژپسند نماینده دولت با آن مخالفت کرد و گفت: این بحث به موضوع سود و زیان شرکت های وابسته می‌پردازد و موضوع مالیات نیست و اگر ظرفیتهای مالیاتی مشخص شود، اقتصاد شفاف خواهد شد.

البته محمد مهدی مفتح سخنگوی کمیسیون تلفیق تاکید کرده است که این بند جای شک و شبهه ندارد و منظور از گرفتن مالیات از پول‌ها و نزورات مردم به آستان‌ها نیست، بلکه ناشی از فعالیت‌های اقتصادی است.

بنابراین در صورت تایید شورای نگهبان، شرکت های تابعه آستان های مقدس (قدس رضوی، حضرت معصومه(س) و شاهچراغ) و قرارگاه های سازندگی موظف به ارائه اظهارنامه مالیاتی و تسلیم حساب سود و زیان خود طبق قانون مالیات های مستقیم هستند و باید مالیات بپردازند.»

همچنین شرکت های تابعه آستان قدس رضوی مالیات خود را در ردیف جمعی خرجی برای هزینه های آستان پرداخت می کنند.

پیشتر نمایندگان مجلس سه نهاد اقتصادی را موظف به پرداخت مالیات کرده بودند و در صورت تایید این مصوبه مجلس در شورای نگهبان، فعالیت های اقتصادی نهادهایی چون آستان قدس رضوی و ستاد اجرایی فرمان امام(ره)، مشمول مالیات خواهند شد.

موسی‌الرضا ثروتی، نماینده مجلس و عضو کمیسیون برنامه‌و‌بودجه نیز اعلام کرده است که در صورت تایید شورای نگهبان پیش‌بینی می‌شود یک‌هزارمیلیاردتومان مالیات از این نهادها اخذ شده و برای ساخت مدارس در مناطق محروم سرمایه‌گذاری شود. از آنجا که درآمدهای آستان‌قدس‌رضوی مربوط به امور موقوفه هستند باید بررسی‌های کامل صورت گیرد.

او تاکید می کند که دریافت مالیات از دو نهاد نیروهای مسلح و ستاد اجرای فرامین حضرت امام نیز به نظر مقام‌ معظم‌ رهبری بستگی دارد که شورای‌نگهبان نظر ایشان را اخذ خواهد کرد.

*فراریان مالیاتی کیستند

۱۲ تا ۲۰ میلیارد دلار، جدید ترین رقمی است که رییس سازمان مالیاتی از فرار مالیاتی اعلام کرده است.

تجربه‌های جهانی در اقتصاد، نشان می‌دهد، مالیات یکی از بهترین منابع درون‌زای درآمد دولتی است؛ در حال حاضر سهم حقوق‌بگیران از درآمد مالیاتی دولت حدود ۱۵ درصد است.

به گفته رییس سازمان مالیاتی، ۲۰ تا ۲۵ تولید ناخالص داخلی درواقع فرار مالیاتی دارند.

یک‌بخشی هم مربوط فعالیت‌های قاچاق است که تحقق درآمدهای دولت را مواجه با اشکال میکند و از طرف دیگر فرهنگ‌سازی اشتباهی را در اقتصاد دیکته می‌کند که اگر مالیات ندهی یک نوع هزینه است.

متوسط سرانه مالیات حقوق کارگران طی سال های ۸۸ و ۹۱ حدود ۶۹۰۰۰۰ تومان بوده است.

سرانه مالیات قطعی اصناف ۶۸۰ هزارتومان،صرافی ها ۳ میلیون تومان، تالارها و سالن‌های پذیرایی ۲ میلیون و ۲۰۰هزار تومان، مالیات سال پزشکان ۲ میلیونتومان، دندان‌پزشکان ۱/۳ میلیون تومان، صنف لوازم‌خانگی ۸۷۰ هزارتومان و صنف محصولات معدنی مصالح ساختمانی ۷۷۰هزارتومان که به طور حتم در زیر مجموعه عدالت مالیاتی قرار می گیرد.

*ناگهان شفافیت

کارشناسان معتقدند که یکی از راه‌حل‌هایی که می‌تواند در زمینهٔ فرار مالیات مسائل ما را در اقتصاد مدیریت کنند بحث شفاف‌سازی فعالیت‌های اقتصادی هست.

هم اکنون ۶۰ درصد اقتصاد کشور مالیات پرداخت نمی کنند، این درحالی است که طبق قانون برنامه پنجم توسعه، تا دو سال دیگر بایدکشور با درامدهای مالیاتی اداره شود.

مالیاتی که کارکنان بخش عمومی و خصوصی می‌دهند نزدیک به ۵هزار میلیارد تومان است و مالیاتی که مشاغل می‌دهند کمتر از نصف این مالیات است.

بدون شک شفاف بودن در اقتصاد لازم است اما در زمانیکه پس از چند سال خبرها از دریافت تسهیلات کلان بدون وثیقه حکایت میکند، یا زمانیکه فلان شرکت خصوصی همانند بانک ها اقدام به جذب سرمایه مردم کرده و بورس راه میاندازد، واژه عدالت مالیاتی و شفافیت در اقتصاد زیر سوال می رود.

بدون شک شفافیت در اقتصاد ابزاری است که دولت ها باید ازخود شروع کنند.

مطابق قانون ارتقاء سلامت اداری، تمامی فعل وانفعالات بانکی درکشور،گمرک، دادو ستدارزی همه باید عمومی باشد.

بدین معنا که اگر در این لحظه یک نفر خواست ببیند که فلان بانک به چه کسانی وام میلیاردی پرداخت کرده، بتواند ازطریق سایت بانک به این اطلاعات دست پیدا کند.

برای گمرک و ترخیص کالا نیز باید همین گونه باشد.

*از اقتصاد مقاومتی تا پرداخت مالیات

بدون شک قرارگاه خاتم بزرگترین پیمانکار کشور لقب گرفته، چرا که طی ۲۵ سال آنچنان فعالیت‌ها را گسترش داده که در سایت خود به اجرای بیش از ۲ هزار پروژه اشاره کرده است.

در زمان جنگ تحمیلی برخی عملیات عمرانی با شرایط خاص جنگی توسط نیروهای جوان بسیجی به اجرا درآمد تا بعدها پس از پایان جنگ به پایه‌های شکل‌گیری قرارگاه خاتم‌الانبیا تبدیل شود.

ساخت جاده چند ده کیلومتری هورالعظیم با استانداردهای جنگی، راه اندازی پل شناور ۱۴ کیلومتری خیبر و پل ۹۰۰ متری بر روی اروندرود از اولین طرح‌هایی است که در زمان جنگ به اجرا درآمد اما آن زمان هنوز قرار نبود که در شرایط غیرجنگی نیز اینگونه فعالیت‌ها ادامه پیدا کند.

هنوز یک سال از پایان جنگ تحمیلی نگذشته بود که سپاه پاسداران تصمیم گرفت فعالیت‌های عمرانی زمان جنگ را به شکلی تخصصی تر با سازماندهی بیشتر دنبال کند.

آنها پیام رهبر انقلاب برای بکارگیری تجربیات عمرانی در زمان جنگ برای دوران سازندگی را در سال ۶۸ دریافت کردند.

سردار هاشمی یکی از مدیران سابق قرارگاه در گفتگویی که دو سال پیش انجام شده، گفته بود:‌ از سرریز اعتبارات قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء بیش از۱۰ هزار و ۷۵۸ پروژه در کشور به بهره برداری رسیده است.

این تعداد طرح از بدو تأسیس قرارگاه تاکنون و بدون اعتبار دولتی از سرریزاعتبارات قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء انجام شده است.

این پروژه ها شامل هزارو ۲۶۰ مجموعه ورزشی، هزار و ۲۰۰ خانه بهداشت، ۲ هزارو ۳۳۳ مسجد، ۴۷۵ مدرسه، هزار و ۸۰۰ غسالخانه، ۲۲۸ کتابخانه و ۵۴۲ گلزار شهدا و چندین طرح دیگر در این سطح بوده است.

*بسیج مالیاتی

قرارگاه خاتم و سایر زیرمجموعه هایش که با نام بسیج سازندگی گره خورده اند، نمادی از اقتصاد مقاومتی هستند، چرا که در دوران تحریم نیز با تفکر جهادی ماندگار از سالهای جنگ، پروژهای عمرانی کشور رادر وسیعترین حجم به سرانجام رساندند.

در سایه فعالیت بسیج سازندگی است که اصفهان توانسته برای اقتصاد مقاومتی، حرفی برای گفتن داشته باشد.

حال چه شده نام این نهاد مقاومتی در لیست فراریانی ثبت شده که باید در قالب بودجه سنواتی کشور، برای پرداخت مالیات احضار شود!

فوتبالیست های سربازی گریز فراری، صنف طلافروش و سایر حوزه های اصناف که برای جلوگیری از روشن شدن فعالیتشان، تن به ارزش افزوده نداده و کرکره پایین کشیدند، پولشویان، قاچاقچیان، واسطه گران و دلار فروشان، دلالان موبایل به دست و ….. فعالیتشان شفاف شده است که فعالیت پیمانکاری به دیده شک نگریسته میشود؟

بدون شک آنها که در همه جبهه ها برای نام ایران و اسلام سینه سپر کرده اند، در جبهه اداره کشور و فرمان رهبری نیز قدم خواهند گذاشت.

اما از زمانیکه طرح ۷ مرحله ای تحول اقتصاد ایران ابلاغ شد و مطابق آن نظام مالیاتی کشور در لیست اصلاح قرار گرفت، چندین سال میگذرد و نظام جامع مالیاتی ایران، و شفاف شدن فعالیت اقتصادی در ایران در زیر سایه اما و اگر است.

دیدگاهتان را بنویسید

توجه: از انتشار نظرات توهین آمیز معذوریم.