حوله و لباستان را در حمام نگذارید
لباس زیر یا حوله روی خشککن حمام میتواند باعث آلوده شدن لباس به قارچ و انتقال آن به فرد شود و خشک کردن لباسها روی شوفاژ میتواند باعث پراکنده شدن قارچها در فضا و بیماریهای ریوی مثل قارچ شود؛ بهترین راهحل خشک کردن لباسها در محیط خارج و در فضای باز است.
به گزارش پایگاه خبری“شاهین نا“ دکتر ندا ادیبی، متخصص پوست و عضو هیات علمی مركز تحقیقات بیماریهای پوستی و سالک و استادیار دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، میگوید: «اگر لباس یا حوله برای طولانیمدت در محیط گرم و مرطوب حمام بماند، احتمال رشد قارچ روی آن زیاد است اما قارچها در حالت طبیعی همزیست هستند و روی پوست همه آدمها وجود دارند و به سادگی باعث ابتلا به بیماریهای پوستی یا تناسلی نمیشوند. در شرایط مساعد، مثلا وقتی پوست در معرض گرما یا رطوبت بیش از حد قرار میگیرد، این قارچها که جزو فلور نرمال بدن محسوب میشوند، بیماریزا میشوند.» در ادامه «پوست و مو»ی این هفته، با این مطلب آشنا خواهید شد.
اگر لباسهایمان را در حمام خشککنیم، خطر دارد؟
ببینید؛ وقتی لباس شستهشده روی شوفاژ یا خشککن قرار میگیرد، معمولا به سرعت خشک میشود و فرصتی برای رشد قارچ پیش نمیآید اما اگر لباس برای مدت طولانی در محیط گرم و مرطوب بماند، مثلا لباسی را بشوییم و در حمامی که هنوز رطوبت دارد و گرم است و درش بسته است و تهویه ندارد، پهن کنیم، قارچها روی سطح لباس رشد و آن را آلوده میکنند اما این قارچها لزوما بیماریزا نیستند و سطح پوست را درگیر نمیکنند. البته به هر حال لباسی که به این ترتیب خشک میشود آلوده است و قارچ روی آن میتواند پوست یا ناحیه تناسلی را برای ابتلا به سایر عفونتها آماده کند. شاید موضوع مهمتری که باید به آن اشاره کرد، این باشد که وقتی یک لباس آلوده به قارچ روی فن یا شوفاز قرار میگیرد تا خشک شود، هاگهای قارچها در هوا پخش میشود و میتواند باعث تحریک دستگاه گوارش بهخصوص در کسانی شود که مشکل ریوی دارند و عامل تنگی نفس و سرفه شود.
این موضوع در مورد وسایل حمام مثل لیف و کیسه یا تیغ و… هم صادق است؟
بله، بهتر است تمام وسایل را بعد از استحمام از محیط گرم خارج و در فضای بیرون خشک كرد و بعد دوباره به داخل حمام برگرداند.
آیا باز گذاشتن در حمام یا روشن کردن هواکش بعد از استفاده از آن میتواند به تهویه محیط کمک کند و جلوی رشد قارچها را بگیرد؟
شاید این کار به سریعتر خشک شدن فضای داخل حمام کمک کند به هر حال باید لباسها و وسایل را خارج کرد زیرا رطوبت اندکی که مثلا درون حوله یا لیف یا کیسه است، برای رشد قارچ و باکتری کافی است. لباسها و حوله باید در فضای بیرون از خانه و زیر نور آفتاب خشک شود زیرا آفتاب نقش ضدعفونیکنندگی دارد.
لباس زیر یا حوله روی خشککن حمام میتواند باعث آلوده شدن لباس به قارچ و انتقال آن به فرد شود و خشک کردن لباسها روی شوفاژ میتواند باعث پراکنده شدن قارچها در فضا و بیماریهای ریوی مثل قارچ شود؛ بهترین راهحل خشک کردن لباسها در محیط خارج و در فضای باز است.
در اغلب خانهها توالت فرنگی در حمام است و دستمال توالت در فضای مرطوب حمام قرار دارد. آیا ممکن است این دستمال هم آلوده شود و منتقلکننده بیماری باشد؟
همه قارچها بیماریزا نیستند. قارچهایی که دستگاه تناسلی را آلوده میکنند، به صورت طبیعی در محیط تناسلی وجود دارند و حتی محافظ بدن به شمار میروند اما در شرایط خاص مثلا وقتی لباس زیر نم دارد و آلوده است، فلور طبیعی پوست تغییر میكند و این قارچها به قارچهای بیماریزا تبدیل میشوند. دستمال دستشویی نیز اگر خیس و نمدار باشد، به قارچ و باکتری آلوده میشود اما اینطور نیست که با تماس دستمال با بدن، دچار بیماری شویم. این موضوع به نظافت دستگاه تناسلی و لباس زیر و فلورهای طبیعی روی پوست ناحیه بستگی دارد.
دکتر امیر هوشنگ احسانی- متخصص پوست و عضو هیات علمی دانشگاه تهران
آفتاب خاصیت ضدعفونیکنندگی دارد
بسیاری از افراد با وجود آنکه امکان پهن کردن لباسهای شسته را در بالکن دارند، آن را در اتاق یا حتی حمام خشک میکنند چون خیال میکنند که آلودگی هوا میتواند روی الیاف پارچه بنشیند و عامل بیماری باشد. این موضوع کاملا اشتباه است. نور خورشید خاصیت ضدعفونیکنندگی هم دارد. شاید میزان آلودگی هوا در خانههایی که نزدیک اتوبان یا بزرگراه هستند بیشتر باشد اما در کوچههای دور از بزرگراهها در حدی نیست که باعث آلودگی لباسها شود. نکته آخر اینکه برخی آلایندهها باعث کثیفی پوست میشوند اما الزاما بیماریزا نیستند.