چگونه مغزتان را در زمستان سرحال نگه دارید
هوای زمستان تنها سلامت جسمیتان را تحت تاثیر قرار نمیدهد، بلکه میتواند بر سلامت روانیتان هم اثر بگذارد.
به گزارش پایگاه خبری“شاهین نا“ به نقل از هافینگتون پست، ما به خاطر اینکه در زمستان کمتر در طول روز در معرض نور آفتاب قرار میگیریم، ممکن است بیشتر احساس خستگی کنیم، که به نوبۀ خود روی میزان بیحالی و خوابآلودگیمان در طول روز اثر میگذارد.
واکنش بدن به تاریکی، ترشح هرمون ملاتونین است که به خواب ما کمک میکند. به همین خاطر در زمستان که روزها کوتاهتر میشود و بیشترِ ساعاتِ بیداریمان را در تاریکی میگذرانیم، طبیعتاً احساس بیانرژی بودن به ما دست میدهد.
مغزمان در این مواقع خوابآلود، کند و تنبل میشود. در زمستان با یک ذهن خسته نمیتوان کار و زندگی را پیش برد.
برای اینکه مغزتان را فعال و سالم نگه دارید، توصیه میشود که در این فصل به امور زیر بپردازید:
زبان یاد بگیرید
فرقی نمیکند که کلمات تازهای از زبان مادریتان را یاد بگیرید، یا به سراغ یادگیری یک زبان خارجی بروید، در هر دو صورت گسترش دانش زبان راهی عالی برای به کار انداختن مغزتان است.
یک تحقیق اخیراً نشان داده است که عملکرد مغز افراد دو زبانه، معمولاً نسبت به کسانی که تنها زبان مادری خودشان را بلدند، بهتر است. علاوه بر این، افراد دو زبانه در تشخیص اطلاعات مهم از اطلاعات غیرمهم موفقتر از دیگران عمل میکنند. یادگیری زبان جدید جدای از فوایدی که برای مغز دارد، مهارتی بسیار کاربردی و مفید برای ارتباط هم هست که افقهای جدیدی را به روی فرد میگشاید.
یوگا کار کنید
یوگا، جدای از آن که یک ورزش خوب است، در تقویت عملکرد مغز نیز موثر است. از این لحاظ حتی از ورزشهای ایروبیکی هم بهتر است.
در تحقیقی که در این زمینه انجام شده، محققان از شرکت کنندگان خواسته بودند که تا بیست دقیقه یوگا کار کنند و بیست دقیقه هم روی تردمیل بدوند. پس از هر کدام از این بیست دقیقهها قوای حافظه، درک زبانی، حل مسئله، منطق و تصمیمگیری افراد سنجیده میشد.
نتایج به دست آمده نشان میدهد که میزان بهبود عملکردهای شناختی مغز (مواردی که در بالا ذکر شد) پس از انجام یوگا، نسبت به میزان بهبود این عملکردها پس از دویدن، بسیار بیشتر است. در نتیجه اگر همزمان با تقویت عضلاتتان، به دنبال تقویت عملکرد مغز خود هم هستید، هر روز زمانی را به یوگا اختصاص دهید.
ساز بزنید
اگر ساز زدن را در نوجوانی آموختهاید، خوش به حالتان. مطالعات نشان دادهاند که یادگیری نواختن ساز در کودکی میتواند به حفظ سلامت و سرزندگی مغز شما در طول عمرتان کمک کند.
اما حتی اگر بزرگسال هم باشید، آموختن نواختن ساز چندین فایده برایتان خواهد داشت. تحقیقی که در دانشگاه کانزاس انجام شده، نشان میدهد که عملکرد مغزتان متناسب با سالهایی که از ساز زدنتان میگذرد، بهتر میشود.
در نتیجه، اگرچه افرادی که از بچگی ساز میزدهاند عملکرد مغزی بهتری دارند، اما هیچوقت برای شروع دیر نیست.
سراغ ریاضی بروید
اگرچه شاید خیلی از ما ریاضی خوشمان نیاید، اما همۀ ما باید از آن به عنوان یک نرمش مغزی مفید استفاده کنیم.
تحقیقات نشان میدهند که بخشهای مختلف مغز ما مسئول انجام عملیات مختلف ریاضی هستند. مثلاً بخشی که محاسبات دقیق را انجام میدهد به کلی با بخشی که اعداد را تخمین میزند یا هنگام شمردن با انگشت از آن استفاده میشود، متفاوت است.
بنابراین برای تقویت عملکرد شناختی مغز خود، لازم است هر روز چند مسئلۀ ریاضی را که نیاز به محاسبات دقیق دارند و چند مسئلۀ ریاضی که راه حل تخمینی دارند را حل کنید. این تمرین بخشهای مختلف مغز شما را درگیر میکند و ذهن شما را به چالش میکشد. هر دوی اینها برای حفظ و تقویت حافظه و سایر عملکردهای مغز ضروری هستند.
حواس خود را تقویت کنید
هرگاه که مغرتان را با مسئلهای مهم درگیر میکنید، فعالانه تلاش کنید تا جای ممکن تعداد بیشتری از حواس پنجگانۀ خود را با آن درگیر کنید.
بر اساس تحقیقی که در نشریۀ سلامت هاروارد به آن اشاره شده است، افرادی که حواس بیشتری از خود را با کاری که انجام میدهند درگیر میکنند، اطلاعات را بهتر به خاطر میآورند و مسائل را بهتر تجربه میکنند. از این رو، تقویت این دانش میتواند راهی مناسب برای تقویت سایر دانشهایی که در بالا ذکر شد باشد و یادگیری آنها را برای ما تسهیل کند.
دفعۀ بعد که نیاز شد سر کارتان پروژهای را مرور کنید یا چیزی را به خاطر بسپارید، سعی کنید تا در آن لحظه متوجه سایر حواستان هم باشید. در این صورت آن مسئله بهتر در ذهنتان باقی خواهد ماند و مغزتان قویتر میشود.
اگرچه لم دادن جلوی تلویزیون و تماشای برنامۀ محبوبتان در شبهای زمستان وسوسهانگیر است، اما چنین کاری مغزتان را سست و بیحال میکند.
به طور منظم مغزتان را ورزش دهید و به تدریج درخواهید یافت که به کار گرفتن مغزتان باعث میشود زندگیتان، حتی در سردترین و کسل کنندهترین روزهای زمستان هم، پربارتر و مفیدتر شود.