رعایت اصول بهداشتی در تهیه آب میوه و بستنی
در دهههای اخیر به موازات افزایش آگاهی مردم نسبت به بهداشت عمومی و اهمیت یافتن مسئله حفظ سلامت، مصرف سرانه انواع آبمیوه طبیعی نیز به طور مرتب افزایش یافته است.
به گزارش پایگاه خبری شهرستان شاهین شهر و میمه “شاهین نا“آبمیوه یکی از بهترین نوشیدنیهاست که با در اختیار داشتن املاح و ویتامینها، ضمن رفع عطش، بخش قابل توجهی از نیاز بدن به ویتامینها را تأمین میکند و پزشکان نیز مصرف روزانه آن را توصیه میکنند.
در دهههای اخیر به موازات افزایش آگاهی مردم نسبت به بهداشت عمومی و اهمیت یافتن مسئله حفظ سلامت، مصرف سرانه انواع آبمیوه طبیعی نیز به طور مرتب افزایش یافته است.
فواید مهم آبمیوهها وجود فیبرها و الیاف موجود در آنهاست. مهمترین دستگاه موجود در بدن انسان، دستگاه گوارش است که عمل هضم و جذب و دفع در آن انجام می گیرد و سلامتی ما بستگی مستقیم به عملکرد صحیح آن دارد. الیاف موجود در میوه و سبزی در بالا بردن کیفیت کار این دستگاه پراهمیت، نقش بسیار مهمی دارند و به همین دلیل، مصرف میوه و سبزی برای تامین الیاف مورد نیاز دستگاه گوارش واجب و ضروری است. علاوه بر خوردن میوهها و سبزیهای تازه در طول روز، نوشیدن آب آنها نیز بسیار ضروری است و فواید فراوانی دارد. آب میوهها و سبزیهای تازه تمام خواص خود آنها را داراست.
اگر بخواهیم که سلامتی جسمی زیادی داشته باشیم و در طول روز از میزان منابع معدنی و ویتامینی زیادی بهره بگیریم باید از آب میوهها و سبزیها استفاده کنیم. عمل جداسازی آب از الیاف، کاری است که بدن ما آن را انجام می دهد و این کار از خارج از بدن و با استفاده از آبمیوه گیری انجام دهید.
انواع آب میوه
آبمیوه ها به طور کلی به سه دسته تقسیم میشوند:
۱- آبمیوه های صد درصد طبیعی
۲- نکتارها
۳- نوشیدنی های میوه ای
آبمیوههایی که به صورت باز در آبمیوهفروشیها ارایه میشود، مواردی مثل پاستوریزاسیون را در فرایند تولید ندارند، ولی در مورد آنها دو نکته بسیار حایز اهمیت است که باید آن را مورد توجه قرار داد.
یکی از این موارد، رعایت بهداشت و دیگری استفاده از میوههای سالم و تازه است. اگر بهداشت مواد غذایی در تهیه این آبمیوهها رعایت نشود مسلما آلودگیهای ثانویهای که به خاطر پوست میوه، دستگاههای آبمیوهگیری آلوده و متصدیان آبگیری، بیتوجه به اصول بهداشتی به وجود میآیند مستقیما وارد آبمیوه خواهد شد و سلامت مصرفکننده را تهدید خواهد کرد. از سوی دیگر، اگر این آبمیوهها از میوههای مانده، کپکزده، فاسد یا میوههای درجه 3 و از رده خارج تهیه شود، آلودگیهای قارچی را نیز وارد دستگاه گوارش مصرفکننده میکند که میتواند عوارضی را در پی داشته باشد.
آلودگیهای ثانوی آبمیوهها بیشتر آلودگیهایی هستند که موجب بروز انواع اسهال میشوند. اگر متصدی آبگیری میوه در رعایت بهداشت فردی کوتاهی کند، این عوامل و بیماریهای عفونی گوارشی بهسرعت در میان مصرفکنندگان گسترش پیدا خواهد کرد. بنابراین مصرف آن بدون ضدعفونی کردن باعث سرایت بیماری به انسان می شود.
ویژگیهای آبمیوه
رنگ
رنگ فرآورده، باید مطابق با رنگ مخلوط میوه های مورد مصرف باشد و استفاده از هرگونه رنگ دهنده و نگه دارنده به فرآورده غیر مجاز است.
طعم وبو
طعم وبوی فرآورده باید طبیعی و مطابق با طعم و بوی نوع میوههای مورد نظر بوده و عاری از هرگونه طعم و بوی خارجی،سوختگی، ترشیدگی و کپک زدگی باشد. افزودن هرگونه طعم دهنده به فرآورده غیر مجاز است.
بقایای گیاهی
فرآورده باید فاقد هرگونه بقایای گیاهی مانند پوست، هسته، دم و برگ میوه باشد.
حشرات
فرآورده باید فاقد هرگونه حشره زنده یا مرده و یا بقایای آنها مانند تخم، لارو وشفیره باشد.
شرایط نگهداری میوه ها
اصولا مواد غذایی از جنبه نگهداری، به دو گروه تقسیم میشوند:
دسته اول مواد غذایی فسادپذیرند که باید در شرایط سرما نگهداری شوند. سردخانه بالای صفر درجه سانتی گراد که همان محیط یخچال است و سردخانه زیر صفر درجه سانتی گراد که فضای فریزر را در برمی گیرد.
دسته دوم مواد غذاییای هستند که فسادپذیری کمتری دارند. این گروه را باید در مکان های خشک، خنک و دور از تابش مستقیم نور خورشید قرار دهیم.
توجه به این نکته ضروری است که برخی میوه ها نسبت به سرما حساساند و در این دما خراب میشوند. از جمله میوههای حساس به سرما میتوان به میوههای مناطق گرمسیری مثل موز، آناناس، انبه و برخی مرکبات اشاره کرد، که تغییر رنگ پیدا کردن این گونه میوهها و پلاسیده شدن یا لیز شدن پوست آنها یا رسیدن بیش از حد و کپک زدنشان مهمتر مشکل در نگهداری آنها میباشد.
خلالها و مغزها
جذب رطوبت بالایی ندارند و میتوان آنها را در یخچال نگهداری کرد. به علاوه امروزه در کارخانجات برای خشکبار از بستهبندیهای ضد رطوبت استفاده میشود. برخی افراد تصور می کنند که قارچ را باید حتما به چشم دید اما اگر مغزها به مدت طولانی در شرایط نامناسب (گرما، رطوبت زیاد و تهویه نامناسب) نگهداری شوند، احتمال رشد قارچ های میکروسکوپی و عفونت افلاتوکسین در آنها بالا خواهد رفت.
در صنف آبمیوه و بستنی با توجه به اینکه محصول به صورت مستقیم عرضه می گردد؛ رعایت مسائل مربوط به بهداشت و شرایط ساختمانی وبهداشت فردی و بهداشت ابزار و وسایل کار اهمیت بیشتری می یابد.
چند نکته مهم در مورد آبمیوه:
- قرار دادن قهوه به مدت طولانی در معرض هوا سبب از دست رفتن طعم و جذب رطوبت می شود.
- فروش و عرضه کیک باید دارای مجوزهای بهداشتی بوده و فقط ازکیک های بسته بندی شده مجاز بایستی استفاده گردد.
- آبمیوه فروشی ها باید مجهزبه دستگاه یخ ساز باشند و از یخ های دیگر استفاده ننماید.
- از سلامت شیر مصرفی مطمئن باشد و از شیر پاستوریزه استفاده نماید.
بستنی
بستنی از جمله خوراکیهایی است که در فصل تابستان هواداران بسیاری دارد. مواد تشکیلدهنده آن اعم از خامه، شیر، شکر، مغز خشکبار (گردو، پسته، بادام)، میوهها و طعمدهندهها بوده که از حساسیت زیادی برخوردارند و در صورت رعایت نکردن نکات بهداشتی، احتمال بروز هر نوع آلودگی و به تبع آن ایجاد مسمومیت در مصرفکننده افزایش مییابد.
نکات بهداشتی که در هنگام تهیه بستنی باید رعایت گردد:
1- استفاده از شیر پاستوریزه و اطمینان از سلامت آن.
2- در نظافت وسایل تهیه بستنی دقت نموده و در محل محفوظی نگهداری شود.
3- آن چه که در آن وسایل برداشت بستنی از قبیل قاشق و یا وسیله دیگر را شستشو میدهند، باید مرتباً تعویض گردد.
4- برای از بین بردن میکروبهای احتمالی در بیشتر و مخلوط، باید آن را به اندازه کافی حرارت داد.
5- از اضافه کردن خامه غیرپاستوریزه یا حرارت ندیده در بستنی خودداری شود.
6- بستنی به دلیل اینکه از مواد اولیه حساس به آلودگی میکروبی نظیر: شیر، تخممرغ، ژلاتین تهیه میگردد، از نگهداری آن به مدت طولانی در فریزر خودداری نمایید.
7- بستنی نرم شده قابل مصرف نیست. چون میکروبها در آن به شدت ازدیاد حاصل نموده و برای اینکه این مواد قابل استفاده شوند باید یک مرتبه دیگر آنها را حرارت داد و سپس منجمد کرد.
8- بستنی را باید در قیفها یا لیوانهای کاغذی استفاده کرد، چون ریختن بستنی در ظرفهای بلوری و مخلوط کردن آنها با هم و شستشو در یک ظرف خود عامل انتشار و سرایت بیماری در مصرفکنندگان میشود.
9- کارگران از نکات بهداشتی با اطلاع بوده و در نظافت خویش دقت کنند.
بستنی فرایندی را طی میکند که در هر مرحله میتواند از وضعیت کاملا بهداشتی خارج و به یک محصول آلوده تبدیل شود که این به سلامت کل افراد جامعه لطمه میزند. این نکته در مورد بستنیهای یخی هم صدق میکند و هر محصولی در مجاورت با میکروب و تغییر دمای نامناسب آلوده میشود و به همین دلیل، مصرف آن در فرد مسمومیت غذایی ایجاد میکند.
تاثیر شوک برودتی در بستنیها
چنان چه در زمانی هر چند کوتاه بستنی در درجه گرمتر از 18- درجه سانتیگراد قرار داده شود و مجددا به دمای 18- درجه سانتیگراد یا سردتر رسانده شود محصول متحمل شوک برودتی شده که موجب کشدار شدن (آدامسی) و شنی شدن محصول می شود و اگر زمان شوک زیاد شود هوای داخل بستنی از مایع بستنی جدا شده که این حالت را دو فاز شدن میگویند.
گروههای در معرض خطر:
نوزدان، کودکان، سالمندان و افردی که دچار ضعف سیستم ایمنی هستند(مبتلایان به ایدز و کسانی که تحت شیمی درمانی قرار دارند)، بیشتر در معرض خطر هستند(این افراد باید از آبمیوه های پاستوریزه استفاده کنند).
مراکز عمومی خاص مصرف کننده انواع آبمیوه از جمله مهدهای کودک، مدارس، مراکز نگهداری سالمندان وبیمارستانها باید از پاستوریزه بودن آبمیوه های خریداری شده اطمینان حاصل کنند.
سالانه موارد زیادی از بروز مسمومیتها وبیماریهای حاد و مزمن که دراثر مصرف آبمیوههایی که در شرایط نامناسب وبدون فرایند پاستوریزاسیون تهیه میشوند گزارش میشود. عوامل بیماریزای بیولوژیک موجود دراین آبمیوه ها عامل اصلی این عوارض هستند(انواع باکتری ها وانگلها یا آلودگیهای غیر میکروبی(فلزات سنگین)
ECOLI،کریپتوسپورودیوم،سالمونلا و نورو ویروس ازجمله میکروارگنیسمهای بیماریزای شایع در انواع آبمیوههای غیر پاستوریزه هستند. کلستریدیوم، ویبریوکلورا، مخمر وویروس هپاتیت آ، گرچه نسبت به گروه اول شیوع کمتری دارند اما موارد متعددی از آلودگی آبمیوهها به این ارگانیسمها گزارش شده است.
بیماریهای منتقله از مواد غذایی آلوده
بیماریهای منتقله از غذا، بیماریهایی هستند که از خوردن و آشامیدن غذا یا نوشیدنی آلوده ناشی میشوند. عوامل این آلودگی باکتریها، توکسینها، ویروسها و انگلها هستند. پدیده جهانی شدن، افزایش مسافرتها و نیز افزایش مصرف غذا در خارج از منزل در جوامع مختلف بیماریهای منتقله از غذا را به عنوان یک مشکل بهداشتی جهانی مطرح کرده است. سالمونلوزیس(حصبه)، شیگلوزیس، اسهال خونی اشرشیاکلایی، مسمومیت با سموم ناشی از استافیلوکوک ارئوس و بوتولیسم از جمله بیماریهای خطرناکی هستند که در صورت عدم درمان به موقع باعث مرگ افراد می شود.