حواستان به کبدتان هست
کبد باكتریها، سموم، آنتیژنها، هیستامین، هورمونها و آفتكشهایی كه از طریق غذا وارد بدن میشوند را از جریان خون حذف میكند. در اینجا با مواد غذایی مفید برای کبد آشنا میشوید.
به گزارش شاهین پرس، لادن گیاهی متخصص تغذیه می گوید: کبد بزرگترین ارگان داخلی بدن است و بیش از یك لیتر خون را در هر دقیقه فیلتر میكند.
باكتریها، سموم، آنتیژنها و آنتیبادیها، هیستامین، هورمونها، داروها و آفتكشها را كه از طریق غذا وارد بدن میشوند دفع میکند.
كبد مسئول تولید صفرا است كه در كیسه صفرا جمع میشود و به عمل هضم چربیها و جذب ویتامینهای محلول در چربی كمك میكند.
بسیاری از ویتامینها و مواد معدنی نیز در كبد ذخیره میشوند. بیماری حاد یا مزمن كبدی میتواند بر تمام اعمال كبد اثر سوء داشته باشد.
بیماری حاد كبدی در اثر ویروسها یا سموم از جمله الكل ایجاد میشود. كبد توانایی زیادی برای بازسازی خود دارد اما مصرف طولانی مدت و مداوم الكل میتواند باعث ایجاد كبد الكلی مزمن و سیروز كبدی شود.
سیروز بیماری التهابی كبد است كه باعث صدمه به بافت كبد و اختلال عمل كبد میشود. بیماری كبدی مزمن ممكن است توسط داروها، عفونتهای ویروسی و بیماریهای خود ایمنی ایجاد شود.
مواد غذایی مفید برای کبد
آرتیشو و کبد
آرتیشو به كاهش سطح كلسترول و چربیهای خون با تحریك عمل كبد كمك میكند.
این امر باعث كاهش تولید كلسترول در كبد میشود و به عمل سم زدایی كبد و ترمیم كمك میكند.
سیر و کبد
سیر اثر آنتی بیوتیكی، ضد ویروسی و آنتی باكتریال و اثر محافظتی برای كبد دارد.
بعلاوه سیر به كاهش سطح كلسترول نیز كمك میكند و تركیبات سولفوره موجود در سیر به سم زدایی مواد مضر نظیر جیوه كه باید توسط كبد دفع شوند كمك میكند.
فیبر و کبد
سیب و گلابی حاوی پكتین و فیبر محلول هستند كه به كاهش سطح كلسترول خون و برداشته شدن فشار كبدی كمك میكند. جو و حبوبات حاوی فیبرنامحلول هستند و اثر مشابه پكتین دارند.
پروتئین و کبد
گوشت ماهی، ماكیان، تخم مرغ و فرآوردههای لبنی منابع با ارزش پروتئین هستند كه برای رشد و ترمیم بافت كبد لازماند، رژیمی كه پروتئین كافی نداشته باشند باعث آسیب بافت كبدی میشود.
حبوبات، دانهها، مغز دانهها و غلات منابع پروتئین جایگزین برای افراد غیر گوشت خوار هستند.
فولات و کبد
سبزیجات برگی سبزرنگ و غلات كامل منابع خوب فولات هستند كه سطح آن در بیماری كبدی كاهش مییابد.
آنتی اکسیدانها و کبد
مغز دانهها، آواكادو و روغنهای گیاهی حاوی ویتامین E هستند. مركبات، توتها، سبزیجات برگی سبزرنگ، فلفل حاوی ویتامین C و غلات كامل و ماهی و مغزدانه برزیلی حاوی سلنیوم هستند.
تمام این تركیبات دارای خاصیت آنتی اكسیدانی هستند كه به محافظت كبد در برابر اثر رادیكالهای آزاد كمك میكنند.
برگ قاصدك و کبد
این گیاه به دفع سموم از كبد كمك میكنند و میتوان آن را به سالاد و قهوه اضافه كرد و یا به صورت چای نوشید.
زردچوبه و کبد
زردچوبه باعث تحریك صفرا میشود و به درمان بیماری كبدی كمك میكند.
مواد غذایی كه باید پرهیز شوند
غذاهای سرخ شده، شیرینیها، غذاهای گوشتی، فرآوردههای لبنی، كیكها، روغنها، بیسكویتها و شكلاتها كه دارای مقدار زیادی چربی حیوانی هستند باعث وارد شدن فشار زیادی به كبد میشوند.
الكل به مقدار زیاد باعث تجمع چربی در كبد میشود و با عث اختلال عملكرد كبدی میشود گفته میشود.
كبد تنها قدرت متابولیز كردن 2 لیوان شراب را در روز دارد و بیش از این مقدار آسیب كبدی جدی ایجاد میكند.
غذاهای آماده، دودی و گوشتهای فراوری شده حاوی سدیم زیاد هستند. رژیم غذایی كم سدیم مانع از احتباس آب در بیماران كبدی میشود.
میوهجات و سبزیجات باید قبل از مصرف به خوبی شسته شوند و پوست آنها گرفته شود تا تمام آفت كشها از آنها گرفته شود.
سایر اقدامات
مصرف روزانه مكمل شیر خشت به عملكرد كبدی كمك میكند.
پوسته پسیلیوم منبع غنی فیبر محلول است و حاوی تركیبات موسیلینی است كه به جذب سموم و حذف آنها از كبد و كاهش بار سموم از كبد كمك میكنند.
انتهای پیام/ سلامت نیوز