۰۷:۰۶ - یکشنبه ۲۹ شهریور ۱۳۹۴

توهین آنلاین سرگرمی جدید فضای مجازی

حاشیه های تلخ برای یک برنامه شیرین طنز تلویزیونی

در رقابت شب گدشته امیرمهدی ژوله با نگاهی به فسادهای حاکم بر فضای هنر، ورزش و … جلوه ای طنز را ایجاد کرد و امین حیایی با نوعی رفتارشناسی سبکی از طنز را نمایان کرد.

به گزارش پایگاه خبری”شاهین نا” خندوانه  این روزها با ایده ای جدید ساعاتی از شب را میهمان خانواده های ایرانی شده و جوی از نشاط را در خانواده ها به وجود آورده است. رقابتی با موضوع  خنداننده برتر که توجه بسیاری از مخاطبین این برنامه را به خود جلب کرده است.

شب گذشته رقابتی بین امیر مهدی ژوله و امین حیایی از رقابتهای خنداننده برتر انجام شد. رقابتی که با حواشی بسیاری همراه بود. امیرمهدی ژوله با نگاهی به فسادهای حاکم بر فضای هنر، ورزش و … جلوه ای طنز را ایجاد کرد و امین حیایی با نوعی رفتارشناسی سبکی از طنز را نمایان کرد.

اما هنوز مدت زمان زیادی از این برنامه نگذشته بود که حجم عظیمی از اظهار نظرها در فضای مجازی منتشر شد که برخی از آنها کماکان ادامه دارد.طنزپردازی ژوله که به نوعی حضور با سرمایه بدون هنر و تجربه کافی را به بوته نقد کشیده بود با انتقاداتی مواجه شد. یکی از خواننده های زیرزمینی رپ در صفحه شخصی خود ضمن بی اطلاعی از برنامه ی خندوانه و شناختن ژوله به  واکنش طرفدارانش راجع به این موضوع اشاره کرد.

در مقابل یکی از کاریکاتوریست های رسانه های اصلاح طلب با درخواستی غیر اخلاقی از مردم خواسته بود به دلیل حضور امین حیایی در فیلم قلاده های طلا (مربوط به فتنه 88) به وی رأی ندهند و همین موضوع موجی از اطلاع رسانی های مخالفین و موافقین را در شب گذشته تا کنون در پی داشته است.

farhangnews_147032-424179-1442643163

پست صفحه شخصی کاریکاتوریست اصلاح طلب بزرگمهر حسین پور درباره حضور امین حیایی (بازیگر نقش قلاده های طلا مربوط به فتنه 88)

در یک جمع بندی از وقایع رخ داده در این برنامه می توان به این نکات اشاره ای اجمالی داشت:

1-   یکی از مهمترین رسالتهای طنز، بیان معضلات اخلاقی و اجتماعی می باشد و همین موضوع رسالت طنزپرداز را در اجرای برنامه ای که علاوه بر خنداندن و تزریق روحیه نشاط بیان این موارد می باشد موضوعی که به عنوان مثال ژوله در برنامه شب گذشته سعی کرد بخش هایی از آن را عنوان کند. از فسادهای مالی و اخلاقی و خوشگذرانی در ورزش گرفته تا خریدن بازیکن و بازیگر و … در عرصه های مختلف هنری، ورزشی و ….

طنزهایی که به مذاق عده ای خوش نمی آید و سیلی از انتقادات را در هر عرصه ای ایجاد می کند. موضوعی که در برنامه های طنز مختلف از قبیل در حاشیه و مجموعه های دیگر بارها مشاهده شد. عدم تحمل در مقابل انتقاد و موضعگیری های مختلف در این زمینه یا نشاندهنده ضعف در فعالیت و یا بیانگر عدم آمادگی روحی برای انتقادپذیری است که در نهایت مانع از رشد و بالندگی جامعه خواهد شد.

2- با وجود متذکر شدن رامبد جوان در برنامه و همچنین زیرنویس کردن مکرر این موضوع که فقط به بازی 15 دقیقه ای بازیکن رأی داده شود عده ای سعی می کنند با واکشی شخصیتی هر کمدین در طول دوره بازیگری یا زندگی شخصی اش موضوع طنز او را با موضوعاتی دیگر از قبیل سیاسی و … پیوند بزنند که این خلاف انصاف و عدالت و اخلاق می باشد. همچنانکه عده ای بدون در نظر گرفتن اجرای 15 دقیقه ای کمدینن ها اقدام به رأی دادن می کنند. به عنوان مثال امین حیایی از دید عده ای به دلیل بازی در مجموعه ای که اشاره به فتنه 88 دارد شرایط دریافت رأی را ندارد. در عین حال عده ای به خاطر شهرت و یا محبوبیت کلی یک بازیگر اقدام به رأی دادن می نمایند که باز هم شرایط منصفانه ای را برای انتخاب بهترین کمدین رقم نخواهد زد.

3- لزوم احترام به شخصیت شرکت کنندگان در مسابقه موضوعی مغفول است. فضای مجازی به دلیل دسترسی غیر حضوری افراد و ارائه نظرات گاهی معمولاً به بستری برای بی حرمتی و ساختار شکنی اخلاق و فرهنگ تبدیل می شود. موضوعی که گاه کدورتهایی را برای دو طرف ایجاد می نماید. با نگاهی به نوع ارتباط کمدین ها در این برنامه و به طور عمومی در اکثر رقابتها چنین برخوردهای زننده ای چه از جانب عامه مردم و چه از طرف طرفین شرکت کنندگان در مسابقه مذموم و مشمئز کننده است. رعایت اصول و موازین اخلاقی در هر ساختار و برنامه ای جلوه ای منظقی و عادلانه تر به آن خواهد داد.

4- میان طنز که آراسته به حدود و موازین اخلاقی است با موضوعاتی از قبیل تمسخر و … مرزهایی وجود دارد که گاهی شکسته می شود. خندیدن به هر قیمتی و با هر موضوعی شاید محلی از اعراب نداشته باشد. رسالتی که این روزها بر دوش کمدین های خندوانه است و توجه به آن برهر موضوعی اولویت دارد. 15 دقیقه ای کمدین ها می تواند در عین حالی که نشاط را به مخاطبین هدیه می کند  عاری از هر موضوع غیر اخلاقی همچون تمسخر و … باشد.

هربرنامه ای اهدافی را به صورت کوتاه مدت و بلندمدت می تواند داشته باشد. بر اساس شواهد قرار است خندوانه در لحظات کنار هم بودن خانواده لحظاتی شاد و بدون استرس و فشارهای روزمره کاری، اقتصادی و اجتماعی رقم بزند. از دید نویسنده، خندوانه یعنی فرصتی برای خندیدن و فرصتی برای آرامش و نشاط بدون حرمت شکنی و در حریم اخلاق.

اگر بین هدف برنامه و نتیجه ای که از آن گرفته می شود فاصله ایجاد شود طبیعتا رسالت آن هم به انجام نرسیده است. کامنت ها، پست ها و اظهار نظرهایی که نوشته یا خوانده می شود باید در همین مدار حرکت کند و از جایگاه اصلی اش فاصله نگیرد. با توجه به این نکته،  می توان از فاصله بین اهداف و نتایج چنین برنامه هایی بیش از پیش کاست و شرایط را برای نشاط و رشد و بالندگی جامعه فراهم نمود.

همچنین بخوانید:

دیدگاهتان را بنویسید

توجه: از انتشار نظرات توهین آمیز معذوریم.