تغییر کاربری بازمانده ای از 400 سال تاریخ
طرح تغییر کاربری کاروانسرا که بسیاری از مفاهیم نوین در عرصهی معماری پایدار را درخود دارد، با هدف حفاظت و درنظرگرفتن مفاهیم گردشگری و اقامتی با خریداری آن آغازشد.
به گزارش پایگاه خبری “شاهین نا“در 50کیلومتری شمال اصفهان به سمت تهران و از توابع شهرستان شاهین شهر و میمه روستای مورچه خورت قراردارد، روستایی با شاخصه های بارز تاریخی که از تمدنی غنی خبرمی دهد. فرصتی دست داد تا به بهانهی گشایش مجموعهی گردشگری عباسی، بازدیدی از این کاروانسرای عهد صفوی داشته باشم.
کاروانسرای مادرشاه(عباسی) در فاصله 40کیلومتری شمال اصفهان و در مسیر تهران واقع است. قدمت این کاروانسرای چهارایوانی با مساحتی در حدود 6500متر، به دوران شاه سلیمان صفوی و اتمام آن به زمان شاه عباس دوم صفوی بازمی گردد. ورودی کاروانسرا که به تاریخ 15/8/1384 با شمارهی 13657 در فهرست آثار ملی ثبت شده است، در ضلع جنوب غربی آن واقع است. دو ردیف طاق نما در سردر آن قراردارد و کتیبه سردر کاروانسرا که به دوره محمدشاه قاجار تعلق دارد، نشان می دهد که این کاروانسرا در دوران قاجار نیز مورداستفاده بوده است.
در قسمت فوقانی هشتی که بی واسطه به سردر کاروانسرا و ایوان پشت آن متصل است، گنبدی قراردارد و در طرفین آن در اتاق برای نگهبانان کاروانسرا ایجاد شده است. در قسمت میانی کاروانسرا حیاط مستطیل شکلی است و چهار ایوان کاروانسرا در میانه اضلاع آن واقع است و ایوانچه هایی نیز دربین این چهار ایوان قراردارد، حجره ای نیز در پشت هر ایوانچه دیده می شود. اسطبل هایی با ساختار کشیده در پشت حجره ها و در سمت جنوب شرقی و شمال غربی کاروانسرا واقع شده است، اسطبل هایی ستون دار نیز در چهارگوشه کاروانسرا قراردارد.
چهار برج در هریک از چهار زاویه کاروانسرا به صورت استوانه ای و از امتداد اضلاع دیوار نمایان شده، در قسمت پشت ایوان واقع در ضلع شمال شرقی کاروانسرا، تالاری به شکل صلیب دیده می شود که در طبقه بالای این تالار، غرفه هایی نیز تعبیه شده است.
کاروانسرای مادرشاه(عباسی) از سال1321.ش به پادگان نظامی تبدیل شد و بعد از انقلاب اسلامی نیز در تملک سپاه پاسداران استان اصفهان قرارداشت. اجرای طرح تغییر کاربری این کاروانسرا که بسیاری از مفاهیم نوین در عرصه معماری پایدار را درخود دارد، با هدف حفاظت و درنظرگرفتن مفاهیم گردشگری و اقامتی، درسال1379.ش با خریداری آن آغازشد، و اکنون به منطقه ای مناسب برای گردشگری تبدیل شده است.