عضو هیات علمی انستیتو تحقیقات تغذیه:
رژیم غذایی برای پیشگیری از افزایش کلسترول
یک عضو هیات علمی انستیتو تحقیقات تغذیه کشور با بیان اینکه« غلظت بالای کلسترول بد فرد را مستعد ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی می کند.» نسبت به عوامل تغذیه ای که منجر به افزایش چربی خون می شوند هشدار داد.
به گزارش پایگاه خبری شهرستان شاهین شهر و میمه “شاهین نا“خدیجه رحمانی در گفت و گو با خبرنگار سلامت نیوز گفت:«كلسترول بد یا كلسترول (LDL ) و غلظت بالاي آن با افزايش رسوب كلسترول در ديواره رگهاي خوني و تصلب شرايين (مستعد شدن براي بيماريهاي قلبي- عروقي) همراه است و بايد سعي شود كه ميزان آن در خون كاهش يابد.»
این عضو هیات علمی انستیتو تحقیقات تغذیه کشور ادامه داد:«از عواملی که موجب افزایش سطح کلسترول بد خون می شود اسیدهای چرب نوع ترانس است که تاکید می شود میزان آن در برنامه غذایی افراد به در حد صفر باشد اما معمولا روغن های جامد حاوی اسیدهای چرب ترانس است و تاکید می شود افراد به خصوص کسانی که در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی هستند از روغن مایع استفاده کرده و با کاهش مصرف گوشت قرمز و مصرف مرغ بدون پوست و چربی و لبنیات کم چرب میزان کل کلسترول دریافتی خود را کاهش دهند.»
وی گفت:«متخصصین تاکید می کنند افراد روغن مایع گیاهی را جایگزین مصرف روغن جامد کنند بخصوص در مورد روغن زیتون تصفیه نشده که افراد با تداوم مصرف به بوی بد آن عادت می کنند و این روغن به طور موثری میزان چربی های کلسترول را کاهش می دهد.
در بحث اسیدهای چرب، اسیدهای چرب امگا3 و امگا6 و نسبت این دو به هم مطرح است و ما امگا6 را در روغن مایع هایی از جمله روغن آفتابگردان داریم و اگر در مقابل آن اسید چرب امگا3 را مصرف نکنیم، اسید چرب امگا6 خود یک عامل خطر محسوب می شود و نسبت این دو اسید چرب در برنامه غذایی افراد بایستی رعایت شود.»
وی افزود:«اسید چرب امگا3 در انواع غذاهای دریایی موجود است و منابع گیاهی از جمله مغزها، روغن کانولا، روغن کلزا حاوی اسید چرب امگا3 است همچنین ماهی یکی از منابع عمده غذاهای دریایی است و در شرایط عادی حداقل در هفته یک تا دو بار افراد بایستی که هر وعده به اندازه 60 تا 90 گرم که حدودا معادل 3 عدد قوطی کبریت گوشت است مصرف کنند و باید گفت ماهی اثرات بسیار مهمی در کاهش کلسترول بد خون داشته که موجب کاهش بیماری های قلبی و عروقی در افراد می شود و تاکید می شود افراد از ماهی تازه به جای مکمل و قرص ماهی استفاده کنند.»
خدیجه رحمانی ادامه داد:«مصرف کربوهیدرات های ساده که بیشتر از گروه غلات دریافت می شوند منجر به افزایش قند خون فرد می شوند و افراد بایستی سعی کنند که از غلات تصفیه نشده استفاده کنند چرا که به طور غیرمستقیم با کاهش چربی خون در ارتباط است همچنین موجب افزایش فیبر می شود که به طور غیرمستقیم موجب کاهش کلسترول بد و قندخون می شود.»
وی گفت:«در بحث پروتئین ها بایستی دریافت پروتئین حیوانی کمتر شده و از پروتئین گیاهی استفاده کرد که مهمترین منبع آن حبوبات است و توصیه شده که در هفته 2 الی 3 بار حبوبات مصرف شود و آن را جایگزین مصرف زیاد گوشت کنند بخصوص افرادی که از سن 50 سال به بالا هستند این مساله بیشتر تاکید می شود.
همچنین توصیه می شود افراد از پروتئین سویا که ارتباط مستقیمی با کاهش لیپیدهای خون دارند استفاده کنند و دیده شده که مصرف پروتئین سویا در کنار حبوبات نقش پیشگیری کننده داشته و از افزایش چربی خون جلوگیری می کند.»
عضوهیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد:«مصرف زیاد نمک ارتباط مستقیمی با پرفشاری خون و بروز بیماری های قلبی داشته و افراد بایستی میزان مصرف نمک خود را به حداقل برسانند و مصرف مجموع عوامل غذایی که نمک بالایی دارند را کاهش دهند ضمن اینکه از تنقلات بدون نمک مثل آجیل های بدون نمک استفاده کرده و مصرف غذاهای کنسروی را کاهش دهند چرا که نمک در این غذاها به عنوان نگهدارنده به میزان بالایی استفاده می شود.»
عضو هیئت علمی انستیتو تحقیقات تغذیه کشور افزود:«همانطور که می دانید سبزیجات و میوه ها اثرات بسیار مفیدی داشته و علاوه بر ترکیبات شیمیایی مفید مثل فیتوکمیکال ها ارتباط مستقیمی با مصرف آنها و کاهش بیماری های مزمن و از جمله بیماری های قلبی و عروقی وجود دارد به طوری که برای افراد در معرض خطر توصیه می شود که یک سوم سبد غذایی این افراد از غلات بوده و نصف دیگر آن شامل سبزی ها و میوه ها بوده و نصف دیگر از این سبد غذایی شامل گوشت و حبوبات باشد.»
وی افزود:«سازمان جهانی بهداشت مصرف حداقل 400 گرم سبزی و میوه را به صورت روزانه توصیه کرده و تاکید شده است که میزان سبزی بیشتر از میزان میوه باشد چرا که میوه ها حاوی قند است از طرفی توصیه می شود افراد میوه ها را در میان وعده های خود استفاده کنند و نباید بلافاصله بعد از غذا میوه مصرف کنند و در هر وعده نیز از یک نوع میوه یک واحد مصرف شود.»
وی گفت:«در مطالعات جدید دیده شده که قهوه تصفیه نشده باعث افزایش کلسترول بد خون می شود و تاکید می شود افراد از مصرف قهوه تصفیه نشده اجتناب کرده و قهوه تصفیه شده را نیز در حد اعتدال و در حد 1 تا 2 فنجان در روز مصرف کنند.»
وی تاکید کرد:«بحث دیگری که در مورد بیماری های قلبی و عروقی مطرح است بالا بودن میزان آهن در افراد مسن است که با بیماری قلبی و عروقی ارتباط پیدا می کند و توصیه می شود افراد مصرف گوشت قرمز را بایستی به حداقل برسانند.»
وی گفت:«دریافت ناکافی کلسیم و منیزیم بخصوص با پرفشاری خون که یکی از عوامل ابتلا به بیماری های قلبی است ارتباط داشته و مشکل این دسته از افراد با مصرف مکمل برطرف می شود و توصیه می شود افراد مواد غذایی غنی از کلسیم و منیزیم مصرف کنند.»
همچنین در بحث ویتامین D مطالعات اخیر نشان داده که این ویتامین خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را کاهش می دهد و همانطور که می دانید منبع اصلی آن تابش آفتاب است اما به دلیل نوع زندگی مردم که اکثرا آپارتمان نشین هستند ممکن است آن را به اندازه کافی دریافت نکنند و بنابراین مصرف شیرهای غنی شده با ویتامین D توصیه می شود.»
وی تاکید کرد:«به غیر از عوامل تغذیه ای که منجر به افزایش چربی خون می شود برخی عوامل به طور غیرمستقیم در افزایش آن و در نهایت بروز بیماری های قلبی موثر هستند که می توان به میزان کالری دریافتی روزانه اشاره کرد و در صورتی که میزان کل کالری دریافتی روزانه فرد بیش از نیاز وی باشد منجر به افزایش چربی های خون می شود.»
رحمانی ادامه داد:«برخی از افراد عادت دارند که مانده غذای خود و یا دیگران را برای جلوگیری از اسراف مصرف کنند و همین مصرف تدریجی اگر به صورت روزانه باشد منجر به افزایش وزن در فرد می شود و همانطور که در فرهنگ اسلامی ما تاکید شده است توصیه ما این است که افراد زمانی که هنوز به مرحله سیر شدن نرسیده اند از غذا خوردن دست بکشند چرا که دریافت کالری مازاد نیاز موجب افزایش چربی خون می شود به عنوان مثال اگر فرد روزانه به میزان 2 قاشق چایخوری روغن بیشتر مصرف کند در سال 5/4 کیلو وزن اضافه می کند.»