فتح خرمشهر؛ نقطه آغاز تزلزل دشمن
خرمشهر آزاد شد؛ صدام کلید بصره را نداد!
خرمشهر براي ملت ايران تنها يك شهر نيست، بلكه تاريخ گوياي پايداري، ايثار، مقاومت و جاودانگي انقلاب است.
به گزارش پایگاه خبری شاهین نا؛ عراق پس از تمهيدات سياسي و نظامي با 563 مورد تجاوز زميني، 221 مورد تجاوز هوايي و 24 مورد تجاوز دريايي، در ساعت 14:15 بعدازظهر 31 شهريور 59 با سه فروند ميگ 23 فرودگاه بينالمللي تهران را به تقليد از حمله نيروي هوايي رژیم صهیونیستی در جنگ شش روزه عليه اعراب (مصر) مورد تجاوز قرار داد و به اين ترتيب خوي توسعهطلبانه و تجاوزگري خود را آشكار كرد و جنگ تحميلي عراق عليه ايران رسماً آغاز شد.
بعدازظهر 31 شهريور ماه سال 59 نیز خرمشهر زير آتش سنگين ارتش عراق قرار گرفت و انبوهي از آتش خمپارهها و توپهاي دشمن روي شهر فرود آمدند و همه غافلگير شدند.
مسجد جامع، نماد 34 روز مقاومت دلیرانه
پس از حمله عراق به خرمشهر، گروههاي مقاومت به سرعت شكل گرفت و در محورهاي هجوم، جنگ و گريز شروع شد. طرف عراقی از توپخانه، تانك، خمپارهانداز، مسلسلهاي سنگين و قواي زرهي بهره ميبرد و نیرو های ایرانی فقط چند تفنگ اميك، ژ3، بطريهاي آتشزا و چند آرپي جي داشتند.
34 روز مقاومت و تلاش در اين وضعيت اگر چه بسياري از مدافعان شهر را به شهادت رساند ولي دشمن را در دستيابي سريع به اهدافش و اشغال سريع خوزستان ناكام گذاشت.
خرمشهر اشغال شد، لكن حماسهها، ايستادگيها و جانبازيهايي آفريد كه اولاً افتخاري بزرگ را در تاريخ اين مرز و بوم به ثبت رساند، ثانياً باعث شد دشمن بيش از اين خطرپذيري نكند و ثالثاً اين مقاومت اعتماد به نفسي را براي اردوي خودي به ارمغان آورد كه دستمايه رزمندگان براي بيرون راندن دشمن از سرزمين اسلامي شد.
اهداف عمليات بیتالمقدس و شكلگيري عمليات فتح خرمشهر
پس از عزل بني صدر از جانشيني فرماندهي کل قوا به فرمان حضرت امام خميني(ره) در ۲۰ خرداد۱۳۶۰ و سرکوب منافقین، سپاه و بسيج در کانون تصميمگيري و اقدام حضور يافته و با بهرهمندي از توان ارتش ، دور جديدي از عمليات هاي نظامي را طراحي کردند و با ايجاد قرارگاه، سلسله عمليات هاي مشترک سپاه و ارتش با هدف آزاد سازي مناطق اشغالي آغاز شد.
بدين ترتيب عمليات «ثامن الائمه (ع)» در ۵ مهر ۱۳۶۰ در محور آبادان و با هدف شکستن محاصره اين شهر، با موفقيت کامل انجام شد.
پس از اين عمليات نيروهاي خودي بدون از دست دادن زمان و با جمع کردن نيرو و تجهيزات، عمليات دوم را با نام «طريق القدس» در محور بستان و در ۸ آذر ۱۳۶۰ انجام دادند.
پيروزي در آزادسازي شهر بستان فرماندهان ارتش و سپاه را بر آن داشت که به اجراي عمليات ادامه دهند و از شوک وارد شده به دشمن به گونهاي شايسته بهرهبرداري کنند.
از اين رو ، طي ۳ ماه ، سپاه تلاش زيادي براي افزايش تيپها و لشکرهاي خود به کار بست تا نبرد بعدي بزرگتر از عمليات گذشته طراحي و اجرا شود.
فرماندهان مصمم شدند در اسفند ماه ۱۳۶۰ عمليات ديگري را آغاز کنند؛ اما پيشدستي عراق و حمله به «چزابه» موجب به تعويق افتادن زمان عمليات شد.
دشمن بعثي از وحشت تکرار عمليات آبادان و بستان دست نياز به سوي متحدان خود و استکبار جهاني دراز کرد و پس از اطلاع از تمرکز قواي ايران در غرب دزفول و شوش توسط ماهوارههاي آمريکا تلاش کرد جبهه فعال جديدي را مقابل قواي ايران گشوده و علاوه بر بازپس گيري بستان از وقوع عمليات فتح المبين جلوگيري نمايد.
صدام سرانجام در مورخه ۱۷ بهمن ۱۳۶۰ در منطقه تنگه چزابه حمله سنگيني را با حمايت شديد نيروي هوايي و آتش سنگين توپخانه آغاز کرد، اما عليرغم پيشروي اوليه نيروهاي بعثي، دشمن با مقاومت جانانه نيروي زميني سپاه و بسيج مواجه گرديد و حملات پي در پي هوايي و توپخانه صدام بعثي پس از اندکي موفقيت با جانفشاني حماسه آفرينان تنگه چزابه براي چندين بار عقيم ماند.
وقتی که امام خميني (ره) عملیات فتحالمبین را «فتح الفتوح» ناميدند
به دنبال اين موفقيتها، عمليات «مولاي متقيان» در اول اسفند۱۳۶۰ با رمز «يا علي(ع) ادرکني» و با هدف انهدام نيروهاي دشمن و خنثي کردن تحرکات عراق ( براي جلوگيري از عمليات فتح المبين ) و همچنين حفظ بستان آغاز شد و پس از ۱۴ روز نبرد سخت و کم نظير در حالي که تنگه چزابه مملو از اجساد دشمن شده بود، شکست تلخي به عراق تحميل شد و نيروهاي دشمن بر اثر اين شکست مجبور به عقب نشيني شدند.
در اين عمليات، ۱۰ تيپ از نيروهاي ارتش متجاوز عراق به استعداد ۳۰ گردان به طور کامل منهدم و ۴۵۰۰ تن کشته و زخمي شدند و ۱۰۰ نفر به اسارت رزمندگان اسلام در آمدند.
سرانجام با تلاش نيروهاي مخلص ارتش و سپاه، عمليات «فتح المبين» در بامداد دوم فروردين ۱۳۶۱در جبهه جنوب (منطقه غرب شوش و دزفول و غرب رود کرخه) با رمز «يا زهرا(س)» آغاز شد و رزمندگان اسلام با در هم کوبيدن ماشين جنگي صدام درعملياتي۱۰ روزه،۲۵۰۰ کيلومتر مربع از خاک ميهن اسلامي را که شامل دشت عباس، دهلران، رقابيه، عين خوش و دهها روستاي مرزي و همچنين سايت هاي موشکي و رادار ۴و۵ بود، آزاد کرده و علاوه بر انهدام۲۶ هواپيما و بالگرد و۶۶۱ تانک و نفربر و خودرو، ۸۲۰ تانک و نفربر و خودرو به غنيمت گرفته شد و ۴۰ هزار بعثي را اسير، کشته و زخمي نمودند.
پس از عمليات فتح المبين، يک گام ديگر تا آزاد سازي کامل مناطق استراتژيک ايران باقي مانده بود و آن ، آزادي خرمشهر به عنوان نماد توازن سياسي – نظامي بود.
طراحي عمليات بيتالمقدس
از اين رو تنها عاملي كه ميتوانست موفقيت را نصيب يكي از طرفين نمايد، سرعت عمل در اقدامات بود. به همين دليل بلافاصله پس از اتمام عمليات فتحالمبين در حاليكه قواي ارتش عراق در منطقه بومي خرمشهر تقويت ميشدند به تمامي يگانهاي تحت امر قرارگاه مركزي كربلا دستور داده شد تا با بازسازي و تجديد قوا به شناسايي و طراحي عمليات بپردازند.
بدين ترتيب عمليات «بيت المقدس» در منطقه غرب رود کارون و جنوب غربي اهواز و شمال خرمشهر با رمز «يا علي بن ابيطالب(ع)» در ۱۰ ارديبهشت ۱۳۶۱ آغاز شد اما حساسيت و اهميت هدفهاي ايران و عراق در اين منطقه موجب شد که عمليات به مدت ۲۵ روز به درازا کشد و در نهايت رزمندگان اسلام، درحالي که در شرايط بسيار دشوار آب و هوايي ميجنگيدند، در اوج اقتدار، خرمشهر را آزاد کردند.
در واقع بيش از ۲۰ ماه از آغاز تجاوز عراق به خاک ايران نميگذشت که «عمليات بيت المقدس» با مشارکت ارتش و سپاه و هدايت قرارگاه مرکزي کربلا به فرماندهي شهيد سپهبد صياد شيرازي (فرمانده وقت نيروي زميني ارتش) و محسن رضايي(فرمانده وقت کل سپاه) و همراهي چهار قرارگاه فتح، نصر، قدس و فجر در منطقهاي به گستردگي۵۷۰۰ کيلومتر مربع با موفقيت انجام گرفت.
در اين عمليات، عراق براي حفظ خرمشهر هر چه در توان داشت به کارگرفت، چندان که غرب جاده اهواز- خرمشهر را در ابعاد يک کيلومتر از موانعي نظير خودرو، تيرآهن و حتي دکلهاي برق را به طور عمود پر کرد و با مينگذاري در اين منطقه امکان هليبرد نيروها را غير ممکن نمود، اما سرانجام با مجاهدت و ايثار رزمندگان اسلام، عراق به دليل ناتواني در حفظ برتري نظامي و اميد به تحميل شرايط جديد سياسي به ايران، ناچار به عقب نشيني از خرمشهر شد.
و خونينشهر؛ شهر خونآزاد شد
بدين ترتيب؛ «خرمشهر» که پس از ۳۴ روز مقاومت در برابر دشمن در تاريخ ۴ آبان ۵۹ سقوط کرده بود، پس از ۵۷۵ روز اشغال، در کمتر از ۴۸ ساعت آزاد و به طور کامل از وجود نيروهاي ارتش عراق پاکسازي شد.
در اين عمليات ضمن آزادسازي خرمشهر، هويزه، پادگان حميد و شلمچه و جاده اهواز-خرمشهر-کرخه نور و جاده سوسنگرد -هويزه، دهها هواپيما، ۲ بالگرد، ۲۸۵ تانک و نفربر و ۵۰۰ خودرو منهدم و ۱۰۵ تانک و نفربر و ۹۵ هزار مين و صدها خودرو و سلاح به غنيمت گرفته شد و بيش از ۱۶ هزار نفر از مزدوران بعثي کشته و زخمي و ۱۹ هزار نفر نيز به اسارت نيروهاي رزمنده ايراني در آمدند.
منبع: ایمنا