نحوه درست کردن سبزه عید با بذرهای مختلف
با نزدیک شدن به ماه آخر سال به فکر تهیه سفره هفت سینی زیباتر از سال های پیش میافتیم بی شک یکی از زیباترین اجزای سفره هفت سین، سبزه آن است.
به گزارش شاهین پرس؛ پهن کردن سفره هفت سین یکی از آداب و رسوم کهن ما ایرانیان است و انجام این کار انقدر در باورهایمان ریشه دوانده که اکثر افراد تصور میکنند اگر یک سفره هفت سین هرچند ساده نداشته باشند، سال نو نخواهد شد!
با نزدیک شدن به ماه آخر سال به فکر تهیه سفره هفت سینی زیباتر از سال های پیش میافتیم بی شک یکی از زیباترین اجزای سفره هفت سین، سبزه آن است.
شاید خرید سبزه عید نوروز، بسیار راحتتر از سبز کردن سبزه آن باشد اما لذت سبز کردن سبزه عید نوروز به کمی زحمت میارزد؛ سبزه انداختن برای هفت سین یکی از رسومات ویژه نوروز است درقدیم الایام مرسوم بود بزرگتر خانواده سبزه می کاشت و برای تهیه آن باید از چند روز قبل از تحویل سال دست به کار شد برای کاشت سبزه نوروز میتوان از انواع بذرها و دانههای خوراکی استفاده کرد اما مدت زمان خیساندن این بذر و دانهها و همچنین مدت زمان لازم برای جوانهزدن آنها متفاوت است.
*خرفه
مدت زمان خیساندن بذر: 6 تا 8 ساعت
زمان مناسب کاشت بذر: 22 اسفندماه
*عدس
مدت زمان خیساندن بذر: 10 تا 18 ساعت
زمان مناسب کاشت بذر: 15 اسفندماه
*ماش
مدت زمان خیساندن بذر: 10 تا 18 ساعت
زمان مناسب کاشت بذر: 18 اسفندماه
*شاهی
مدت زمان خیساندن بذر: 10 تا 18 ساعت
زمان مناسب کاشت بذر: 22 اسفندماه
*شنبلیله
مدت زمان خیساندن بذر: 6 تا 8 ساعت
زمان مناسب کاشت بذر: 16 اسفندماه
*ارزن
مدت زمان خیساندن بذر: 7 تا 8 ساعت
زمان مناسب کاشت بذر: 16 اسفندماه
*خاکشیر
مدت زمان خیساندن بذر: 6 تا 8 ساعت
زمان مناسب کاشت بذر: 24 اسفندماه
هسته لیمو،پرتقال یا نارنج
مدت زمان خیساندن بذر: 48 تا 72 ساعت
زمان مناسب کاشت بذر: 10 اسفندماه
ذرت
مدت زمان خیساندن بذر: 48 تا 72 ساعت
زمان مناسب کاشت بذر: 10 اسفندماه
یونجه
مدت زمان خیساندن بذر: 6 تا 8 ساعت
زمان مناسب کاشت بذر: 22 اسفندماه
تربچه
مدت زمان خیساندن بذر: 6 تا 8 ساعت
زمان مناسب کاشت بذر: 22 اسفندماه
کنجد سیاه
مدت زمان خیساندن بذر: 6 تا 8 ساعت
زمان مناسب کاشت بذر: 22 اسفندماه
آفتاب گردان
مدت زمان خیساندن بذر: 10 تا 18 ساعت
زمان مناسب کاشت بذر: 22 اسفندماه
برای یک بشقاب از انواع سبزه، حدود پنجاه تا صد گرم بذر دلخواه کافی است بذرها را باید در آب خیس کنید بعد از مدت زمان مناسب که به آن اشاره کردیم کاملا خیس خوردند، آنها را لای یک پارچه مرطوب پیچیده و در بشقاب قرار دهید.
نباید بشقابی که این پارچه در آن قرار دارد از آب پر شود فقط باید مرتب پارچه را خیس کنید تا رطوبت کافی به بذرها برسد در این مدت هر روز مقداری آب روی پارچه بریزید و بذرها را به وسیله پارچه از نور محافظت کنید.
اگر پاشیدنِ آب را فراموش کنید بذرها دچار مشکل شده و سبز نمیشوندبا وجود رطوبت کافی و تاریکی مطلق، بذرها به تدریج جوانه میزنند.
وقتی بذرها جوانه زدند آنها را در یک بشقاب گود ریخته و با دست پهن کنید به طوری که روی هم انباشه نشوند؛ اما باز هم برای مدت یک شبانه روز پارچهای روی بشقاب بکشید، مقدار کمی آب در بشقاب بریزید و پارچه را خیس نگه دارید.
روز بعد پارچه را برداشته و بشقاب را در محل پر نور و آفتابی قرار دهید به تدریج سبزهها سبز شده و رشد میکنند. در این مدت مرتب به آنها آب دهید.
هر بار در موقع آبیاری آب اضافه را که در زیر بشقاب جمع شده خالی کنید و آب تازه به آن بدهید سعی کنید در کف بشقاب آب زیاد جمع نشود زیرا موجب پوسیدگی سبزهها میشود در مقابل نور آفتاب سبزهها به سرعت رشد میکنند.
اگر بخواهید تا سیزدهم نوروز یا سیزده بدر سبزه را نگه دارید؛ بهتر است اجازه ندهید که سبزهها با سرعت زیاد رشد کنند. برای اینکه سبزه به تدریج رشد کند میتوان آن را در محل خنک قرار داد. سرما از رشد سریع سبزه جلوگیری میکند.
فاطمه ذاکری در گفت و گو با خبرنگار صاحب نیوز اظهار کرد: سبزه درست کردن یکی از سنت های دیرباز ایرانی هاست که شاید بسیاری از افراد این کار را انجام می دهند و یا از بازار تهیه می کنند.
کارشناس حوزه کشاورزی تصریح کرد: داشتن یک ظرف و یا کاسه کوچک سبزه در سفره هفت سین کفایت می کند و نباید در استفاده از بذرها زیاده روی شود چرا که بعد از استفاده در سفره هفت سین این سبزه کارایی دیگه ای ندارد.
ذاکری با بیان اینکه بهتر است تا حد امکان از گندم برای درست کردن سبزه استفاده نشود، گفت: گندم یکی از محصولات کشاورزی مهم برای جامعه است و مهم است که از آن به خوبی استفاده کنیم؛ از این جهت اگر هر خانواده 200 گرم گندم برای سبزه مورد استفاده قرار دهد در کل حجم بزرگی می شود.
وی افزود: کسانی که گل در خانه دارند بهتر است سبزه هایی را که از بازار تهیه می کنند در کنار این گل ها قرار ندهند.
فاطمه ذاکری بیان کرد: استفاده از بذرهای سبزیجات نیز می تواند برای تهیه سبزه مناسب باشد؛ همچنین باید خانواده ها بعد از سیزده بدر در رها کردن و یا گذاشتن سبزه ها در طبیعت و محل های دیگر دقت کنند چرا که ممکن است برخی از محل ها مناسب این کار نباشد و یا مشکلاتی را ایجاد کند.
این کارشناس گفت: تعویض آب سبزه و استفاده نکردن از آب زیاد موجب می شود سبزه شما شاداب تر باشد و در عین حال با بوی بد همراه نباشد.
به نظر می رسد باید برای سبزه درست کردن از افراط در این کار پرهیز کنیم و همچنین از گندم، جو و حبوبات تا حد امکان در سبزه درست کردن استفاده نکنیم و یا به کمترین میزان استفاده کنیم.
انتهای پیام/