۰۹:۴۶ - شنبه ۰۱ آذر ۱۳۹۳

محصولات سمي در سفره ايرانيان

وجود محصولات سمي در سفره ايرانيان ريشه در کمرنگ بودن مبارزه بيولوژيک با آفات، مصرف بي‌رويه سموم، نامناسب بودن تجهيزات و استاندارد نبودن سمپاش‌ها دارد که آينده کشاورزي کشور با رويه‌هاي موجود با چالش جدي مواجه خواهد شد.

به گزارش پایگاه خبری“شاهین نا“ به نقل از مهر، تداوم روند نامناسب مصرف سموم کشاورزي در توليد محصول نگراني‌هايي را بين کشاورزي و محققان ايجاد کرده است و به تاکيد صاحبنظران، توجه به حفظ نباتات و کشاورزي ارگانيک بايد بيش از پيش مورد توجه قرار گيرد.

بررسي‌ها نماينگر آن است که بيشترين آفات در استان مازندران ناشي از مصرف سموم در توليد محصولات است و اين استان در مصرف بي‌رويه و غيراصولي سموم شيمايي، وضعيت خوبي ندارند. توليد سالانه پنج ميليون تن محصولات کشاورزي و نقش مهم و برجسته استان در تامين غذايي کشور، ضرورت اصلاح و بازنگري در قانون حفظ نباتات را الزامي مي‌سازد.

از سوي ديگر کارايي پايين سموم کشاورزي، نبود قرنطينه مناسب، ضعف تکنولوژي، فرسودگي تجهيزات و ناآشنايي کشاورزان با زيانهاي مصرف بي رويه سموم، مشکلات عديده اي را گريبانگير بخش کشاورزي کرده است. طبق آمارها 20 درصد سموم کشاورزي کشور در مازندران مصرف مي‌شود که دوز بالاي آن، صادرات محصولات کشاورزي استان را با مشکل مواجه کرده است.

مصرف بالاي سموم کشاورزي در حالي است که استفاده از سموم در کشورهاي اروپايي منسوخ شده و به حفظ نباتات در اين مناطق توجه اساسي شده است.

رئيس مرکز توسعه مکانيزاسيون کشاورزي در گفت‌وگو با مهر با بيان اينکه در حال حاضر در کشور 400 هزار تراکتور وجود دارد که فاقد تکنيک‌هاي نوين محلول پاشي است، گفت: هشت ميليون هکتار از اراضي غلات در کشور با اين تراکتورها سمپاشي مي‌شود.

کامبيز عباسي اظهارداشت: متوسط برخورد صحيح در سمپاشي به آفات در کشورهاي پيشرفته 60 درصد و در کشور ما 16 تا 20 درصد است. وي هدر رفت بيشتر محلول در سمپاشي به دليل فرسودگي تجهيزات و امکانات را موجب خسارات به ديگر بخش‌هاي کشاورزي عنوان کرد و افزود: حدود دو درصد سمپاشي‌ها در کشور با تکنيک‌هاي نوين انجام مي‌شود. قيمت سمپاش‌هاي جديد با تکنيک نوين بيش از 10 ميليون تومان است که کشاورزان توان مالي آن را ندارند.

عباسي با بيان اينکه سازمان حفظ نباتات بايد به صورت جدي به سمپاشي‌هاي دقيق آفات و نحوه مصرف ان ورود پيدا کند، اذعان داشت: محدوديتي در تامين واردات سمپاش در کشور نداريم و در سال گذشته دو هزار سمپاش بين کشاورزان در کشور توزيع شد و در سال جاري هم بهمين صورت انجام مي‌شود.

وي خاطرنشان کرد: اجباري به استانداردسازي سمپاشي در کشور نيست و براي استانداردسازي نيازمند اصلاح قوانين و ساختار هستيم، همچنين فشارسنج سمپاش‌هاي غيراستاندارد توليد داخل نيازمند اصلاح جدي است.

معاونت باغباني وزارت جهاد کشاورزي هم با اشاره به مشکلات داخل کشور همچون تغيير اقليم، کاهش باران، به وجود آمدن آسيب به منابع طبيعي و افزايش گرما زمين، گفت: براي رفع مشکلات بايد برنامه مدون و در ارتباط با تغيير اقليم نقشه جامع از قبل تهيه و قدرت علمي کشور را در اين زمينه افزايش دهيم.

محمد علي طهماسبي در گفت‌وگو با مهر با اعلام اينکه براي تغيير الگو کشت در کشور بايد برنامه جدي ارائه داد، اظهارداشت: تاثير تغيير الگو کشت بايد بصورت جدي مورد بررسي قرار گيرد.

وي سازمان حفظ نباتات را يکي از ارگان‌هاي اثر گذار در حوزه کشاورزي عنوان کرد و گفت: براي دستيابي به پيشرفت‌هاي مختلف حوزه کشاورزي نيازمند ارائه راهکارهاي مناسب هستيم.

معاونت باغباني وزات جهاد کشاورزي با اشاره به صادرات محصولات کشاورزي، اذعان داشت: براي صادرات محصولات کشاورزي نياز به مبادلات تجاري و برقراري ارتباط است.

طهماسبي تصريح کرد: براي صادارت محصول نياز به رعايت استاندارد‌هاي هر کشور است که اين مسائل روز به روز در حال توسعه است و بايد در اين زمينه برنامه مدوني ارائه دهيم.

وي اعلام اينکه ليست عمده آفات و بيماري در کشور تهيه شد، افزود: ايجاد حساسيت‌هاي ويژه در خصوص آفات و بيماري امکان جلوگيري از خسارت جدي به کشاورزان فراهم مي‌شود.

معاون باغباني وزارت جهاد کشاورزي با اشاره به مشکلاتي که در حوزه کشاورزي وجود دارد، افزود: براي رفع مشکل منابع انساني سازمان حفظ نباتات نياز به بازنگري دارد.

طهماسبي به فعاليت بيش از 470 نهالستان مجهز در کشور اشاره کرد و گفت: در ارتباط با کنترل نهالستان‌ها مسوولين حفظ نباتات دقت بيشتري در برنامه کاري داشته باشند.

وي به وجود 8 هزار و 800 گلخانه در کشور تمرکز بالاي وزارتخانه براي حمايت از گلخانه اشاره و اظهارداشت: تمامي گلخانه‌ها بايد تحت نظارت سازمان حفظ نباتات فعاليت کنند.

طهماسبي در ارتباط با توليد محصول پاک در کشور اذعان داشت: تا سال 2015 نحوه ضدعفوني کردن محصولات متفاوت است و براي کاهش باقيمانده سموم در محصولات صادراتي و پاک بودن اين محصولات بايد اقدامات بيشتري انجام شود.

دلاور حيدرپور رئيس سازمان جهاد کشاورزي مازندران نيز در سي و پنجمين سمينار ساليانه حفظ نباتات کشور در بابلسر با بيان اينکه استان‌هاي شمالي براي مصرف سم دچار چالش هستند، اظهارداشت: ميزان مصرف سم در مازندران نسبت به توليد محصول احتمالا بالاست.

رئيس سازمان جهاد کشاورزي مازندران با بيان اينکه در مازندران سالانه بيش از پنج ميليون تن محصول کشاورزي توليد مي‌شود، که بايد توجه ويژه به افزايش محصولات کشاورزي شود.

وي به وجود بيشترين آفات کشاورزي در مازندران اشاره و افزود: دليل وجود بيشترين آفات در استان مصرف بالاي سموم است.

اين مسئول مهمترين دغدغه کشاورزان استان را کارآيي پايين سموم در استان عنوان و اذعان داشت: کارايي پايين سموم موجب افزايش هزينه کشاورزان شده و نياز است مسئولان حفظ نباتات در اين زمينه برنامه ويژه‌اي را در دستور کار قرار دهند.

حيدرپور از ديگر مشکلات کشاورزان را تکنولوژي پايين دستگاه‌هاي آفت کش اعلام کرد که نياز به توجه جدي مبارزه بيولوژيکي است. وي با اعلام اينکه قرنطينه خط قرمز در محصولات کشاورزي است، اظهارداشت: نبود قرنطينه داخلي و کارشناس برجسته در حفظ نباتات از دغدغه جدي است که بايد به آن توجه شود. به تاکيد کارشناسان، مسئولان حفظ نباتات کشور بايد براي کاهش معضلات بخش کشاورزي فعاليت بيشتري داشته باشند و برنامه ريزي براي استانداردسازي مصرف سموم و توليد محصولات ارگانيک ضروري است.

منبع: مهر

دیدگاهتان را بنویسید

توجه: از انتشار نظرات توهین آمیز معذوریم.